SAVJETI STRUČNJAKA

Želite obojiti strop? Evo kako izabrati pravu boju!

stan Berlin
Foto: Decoholic
03.12.2014.
u 12:17

Bojenje stropova ispast će dobro samo ako se dobro promisli koja bi boja bila odgovarajuća

Bojanje stropova prilično je delikatan zadatak jer konačan rezultat može ispasti prilično loše. Važno je razmisliti o namjeni prostorije, njenim korisnicima i postojećem inventaru te po tom principu birati boju za strop. Tek uz dobro promišljanje, ovaj će podvig završiti kao lijepa, estetska promjena.

Evo što treba znati ukoliko se spremate bojati stropove. 

Ako se odlučujete za svjetlije tonove

Strop se zaista može obojiti u bilo koju boju koja odgovara nečijoj osobnoj estetici, no prije toga treba uzeti u obzir karakter, namjenu te korisnike prostorije kao i njen sadržaj.

Svijetli tonovi uvijek "prolaze" na stropu, na nijedan način ne narušavaju harmoniju u prostoru, a ako su namještaj i zidovi tamniji, dobro će ga izbalansirati, piše freshome.com. Stručnjaci predlažu svijetloplavu boju za stropove koja djeluje jako osvježavajuće. 

Ako želite tamnije stropove

U pravilu, malo koji dizajner interijera će preporučiti bojanje stropova u tamne i zagasite boje jer bi rezultat mogao biti "zagušivanje" prostorije. No, varijanta tamnih stropova moguća je u dva slučaja. Kada na stropu postoji krovni prozor te ako je strop visok puno preko 3 metra. 

Ukoliko ste dovoljni hrabri za eksperiment i imate zidove u svijetlim tonovima, tamni strop ni tada ne mora ispasti loše, dapače, može ispasti ukusno. 

Ako bojite dječju sobu

U ovom slučaju vjerojatno ćete maksimalno htjeti izraziti svoju kreativnost. I to je dopušteno! U dječjim sobama dozvoljeno je strop bojiti čak u dvije boje, na pruge, iscrtati neki motiv poput oblaka... Da bi sve ostalo u razigranom duhu prikladnom za dob korisnika ove sobe, neka odabir boja bude nježan, pastelni. 

Uz to, djeca će se oduševiti svjetlećim naljepnicama u obliku nebeskih tijela.

Ako na stropu želite mural

Ovo zaista može biti elegantno rješenje, pogotovo ako ga izvodi netko sturčan. Mural koji prekriva cijeli strop, s nekim decentnim motivom, izazvat će znatiželjne poglede. No, bilo bi prekičasto na vlastitom stropu raditi replike Michelangela.

Osim plaćanja umjetnika, ukoliko već sami niste talentirani, u specijaliziranim trgovinama daju se naći i naljepnice koje se lijepe na strop i izgledaju zaista lijepo.

>>Arhitekti i dizajneri ih vole: tuševi u razini poda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije