Iz drugog kuta

Zapaženi pojedinačni izlošci, a samo je Kvadra zabljesnula

Zapaženi pojedinačni izlošci, a samo je Kvadra zabljesnula
Foto: Dom i vrt
1/4
27.10.2012.
u 01:00

Duh Kölna zagrebačkoj je manifestaciji udahnuo vrtni namještaj njemačkog proizvođača i dizajnera Petera Ringhuta, koji je lani primio i vrijedno priznanje

Kriza je kriva što je na ovogodišnjem međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta na Zagrebačkom velesajmu bilo svega pomalo.

Moglo je i bolje
U skromnoj ponudi bilo je dovoljno pojedinačnih izložaka koji zaslužuju pažnju šire javnosti. Program vrtnog namještaja, iako su ga predstavile samo dvije tvrtke, zaslužio je najveće pohvale. Već na samom ulazu sajam je obogatio duh renomiranog Kölnskog sajma njemačkim programom vrtnog namještaja - Skyliving, dizajnera Petera Ringhuta koji je prošle godine upravo tamo bio izložen i osvojio nagradu “Reddot Design Award 2011.”. Kvaliteta i dopadljivost ovog programa osvaja već na prvi pogled, a zastupa ga tvrtka Weittex. Tvrtka Rattan Sedia izložila je atraktivne vrtne garniture, od kojih je dio proizveden nakon ulaganja u nove strojeve koji su proširili i dizajnerske mogućnosti, a to se osobito odnosi na zaobljene forme. Program tapeciranog namještaja bio je najzastupljeniji. Hrvatska tvrtka Kvadra je ponovo i očekivano zabljesnula svojim novim modelima.

Garniture i prototipovi izvedeni u koži ili tkanini, obogaćeni dekorativnim jastučićima s modernim prugastim uzorcima, privlačili su pažnju. Uz atraktivan dizajn i kvalitetnu izvedbu, korištene su i trendovske boje: plava, žuta, narančasta, smeđa i siva. Sjedaće garniture i tapecirani kreveti tvrtke Malagić ostali su u crno-bijelim i sivim tonovima, prilagođavajući se zahtjevima našeg tržišta. Među ostalima, moglo se vidjeti i nekoliko garnitura s kariranim dekoracijama, što je također dio europskih trendova, kao i dio ponude iz klasičnog stila. U ovoj kategoriji briljirala je tvrtka Stilles, koja je, iako bez konkurencije, prikazala prekrasne komade klasičnog namještaja dnevnog boravka, blagovaonice i spavaće sobe. Moderni elementi namještaja dnevnog boravka bili su prisutni u tragovima pa možemo reći da je taj dio jedno od većih razočaranja sajma.

Trendovske kombinacije
Program kuhinja bio je također jako skroman, ali je kvaliteta izložaka bila odlična. Tvrtka SVEA prikazala je atraktivnu kompoziciju kuhinje i dnevnog boravka u smjeloj smeđe-crno-bijeloj kombinaciji boja, a sve obogaćeno dekorativnom rasvjetom i dekorativnim predmetima, čija je upotreba nezaobilazna. Oni su izvedeni od metala ili stakla, kao stilizacija oblika rogova. Tvrtka Sven prikazala je trendovsku kombinaciju otvorenih i zatvorenih elemenata kuhinje u neutralnim tonovima. Tvrtka SG Forma izložila je najnovije modele praonika i armatura marke BLANCO, od kojih je osobito atraktivna bila slavina iz koje izlazi vruća voda od 95°C, spremna za kavu ili čaj! Program madraca, od kojih je posebno zanimljiv madrac koji grije prikazala je tvrtka Bernarda. Njezina kolekcija kreveta bila je obogaćena dekorativnim tkaninama u živim bojama: žutoj, zelenoj i narančastoj. Tvrtka Hespo izložila je cjelokupan stambeni i apartmanski program. Treba pohvaliti ukupan dojam izlaganja te tvrtke, jer je bio na europskoj razini. Bogata ponuda, pomno dizajniran prostor, zanimljivi elementi namještaja obogaćeni dekorativnim detaljima asociraju na svjetske sajmove i ukazuju na pozitivan duh te tvrtke.

Pohvala za trud za ukupan vizualni identitet
Cijeli je izložbeni prostor bio vrlo jednostavan i dopadljiv i svakako treba pohvaliti trud za ukupan vizualni identitet. Tvrtka Perfecta izložila je dopadljivu kolekciju kreveta, čija će raznolikost zadovoljiti različite kupce, od ljubitelja metalnih do ljubitelja tapeciranih kreveta, visokih ili jako niskih, naglašenog uzglavlja i sl. Smeđi, narančasti, petrolejskoplavi, zeleni i sivi tonovi pokazali su da su njihova razmišljanja i trendovi daleko od hrvatske depresije, što je svakako pohvalno. Program madraca i sjedaćih garnitura izložila je i tvrtka Darido pa tako možemo reći da je ukupno program spavaćih soba i madraca na sajmu Ambienta bio vrlo kvalitetno predstavljen. Program kupaonskog namještaja izložila je tvrtka Stigo. Iako jedini, prikazali su iznimno elegantne elemente kupaonskog namještaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije