SAVJETI

Zamke u koje najčešće padamo kada uređujemo svoj dom

Shutterstock
09.08.2017.
u 08:16

Stilisti, dizajneri interijera i blogeri savjetuju čega se morate paziti kako ne biste uništili skladni dojam unutar svoja četiri zida

Zavirili smo u savjete koje je portal My Domaine, posvećen ugodnom življenju sa stilom, prikupio od slavnih stilista, dizajnera interijera i blogera koje pratimo na Instagramu i Pinterestu. Pokušajte ih uklopiti i u svoj stil uređenja i sigurni smo kako ćete tada osigurati besprijekoran izgled svom domu.

Nemojte se bojati kontrasta

"Osobe sa sjajnim stilom imaju urođeno shvaćanje omjera i proporcija. Ako iamte sve iste visine i veličine u jednoj prostoriji je početnička greška“, tvrdi njujorška dizajnerica interijera Alyssa Kapito. Onma smatra kako upravo kontrast čini neku prostoriju zanimljivom. Pokušajte objesiti predimenzionirane slike ili fotografije uz par malenih svjetiljki ili u prostoriju "unesite“ visinu tako da okačite zastore koji padaju od stropa do poda.

Lijep i skladan dom dobit ćete kombiniranjem boja i materijala

Kakav crni TV?

Vjerovali ili ne, televizor ne mora nužno biti središte vaše dnevne sobe i svi pogledi ne moraju voditi prema njemu, tvrdi Babba Canales, stručnjakinja za brand marketing. "Umjesto TV-a neka vizualno središte prostorije bude lijepi dugački stol, oko kojeg se obitelj i prijatelji mogu okupiti", savjetuje Canales.

Jedan od sjajnih primjera uređenja u kojem je televizor "protjeran" u kut je i ovaj eklektičan londonski stan pun osobnosti. Je li on uopće potreban?

Foto: Domus Nova

Pažljivo s kopiranjem

Svi smo ludi za idejama koje vidimo na Instagramu ili Pinterestu. Ako ste poput nas, sigurno imate na desetke ploča, a svaka je posvećena kupaonici, dnevnom boravku, kuhinji, terasama, pločicama, kadama, slavinama… Do zadnjeg detalja! Međutim, ako je nešto funkcioniralo u tuđem domu ne znači nužno da će odgovarati i vašem ili da ćete vi to jednako dobro izvesti.

"Želim ukazati ljudima na to da ne slijede trendove ili kopiraju ono što vide na Pinterestu i Instagramu. To će biti neautentično. Tako smo zasićeni prelijepim slikama, a mislim da ćemo se svi složiti kako vidimo istu stvar opet i opet. Naši prostori mogu odražavati našu osobnost", smatra Paige Geffen, stilistica i umjetnička direktorica iz Los Angelesa. Ona savjetuje da odaberete kombinaciju boja koja vas inspirira. Nabavite komade namještaja i dekoracija koji vam nešto govore i obratite pozornost na to koje vas boje, materijali, teksture i oblici usrećuju, u vama pokreću kreativnost ili koje god osjećaje već želite.

Bijela zamka

"Pravi je mit da bijeli zidovi povećavaju i posvijetljuju prostoriju. To je jedino točno ako ima dovoljno prirodnog svjetla. U Londonu ili nekim tamnijim stanovima u prizemlju, radije prigrlite uske tamne hodnike i kupaonice koje ćete obojati u tamne, bogate boje kao što su mornarko plava, boja ugljena il ismaragda kako biste dodali dubinu i udobnost", objasnila je blogerica, stilistica Lucy Williams, koja živi u Londonu. 

Foto: Thinkstock

Ako se ne želite u potpunosti ohrabriti i cijelu prostoriju obojiti u jednu takvu tamnu i dramatičnu boju, zašto ne biste ukrasili samo jedan - akcentni zid?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije