LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Zagrebački Design Week ove jeseni na novoj top lokaciji

Tema ovogodišnjeg festivala dizajna — Limitless / Bez granica proslava je ponovnog okupljanja i slobode kao neizostavnog dijela kreativnog procesa
28. srpnja 2022. u 12:25 0 komentara 71 prikaza

Iako je upravo ljeto mnogima najdraže godišnje doba, kraj ljeta u Zagrebu uvijek je uzbudljiv. Jedan od razloga tome je i festival dizajna, Zagreb Design Week, koji nas ove godine očekuje na novoj, odličnoj lokaciji, u samom centru Zagreba.

 | Autor :

Naime, ZGDW ove se godine održava u inspirativnom okruženju Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85. Središnja zgrada ALU-a koju je 1895. započeo graditi Herman Bollé, zajedno s velikim Parkom skulptura, bit će pretvorena u pozornicu za predstavljanje dizajna. U interijeru akademije imat ćemo priliku razgledati brojne izložbe, a u Parku će se organizirati filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i naravno, partyji.

 | Autor :

Tema ovogodišnjeg festival dizajna je — Limitless / Bez granica, kojom se nakon dvije godine ograničenja slavi ponovno okupljanje i sloboda kao neizostavan dio kreativnog procesa. U svijetu vrlo ograničenih resursa, razmišljanje izvan okvira i bez granica ključno je za inovacije i poboljšanje društva. Cilj nam je podržati razvoj kreativnosti uz razumijevanje da učenje i stvaranje nikada ne prestaju i da nema granica u osmišljavanju bolje budućnosti. Otvaranjem prema različitostima, cilj nam je podržati puni potencijal projekata i prikazati najbolje kreativne prakse iz cijelog svijeta. Predstavljanjem takve prakse želimo inspirirati ljude da preuzmu angažiraniju i aktivniju ulogu u globalnom društvu te da imaju sretniji i ispunjeniji život. Nakon dvije godine ograničenja, vrijeme je da granice maknemo iz svog djelovanja.

 | Autor :

Do 1. kolovoza otvorene su i prijave za ZGDW Award, ZGDW partner lokacije, ZGDW Concept Store i ZGDW modnu reviju.

 | Autor :

Finalisti ZGDW Awarda, jedine hrvatske nagrade za dizajn otvorene i dizajnerima iz cijelog svijeta, objavit će se do 6. kolovoza. Dodjeljuju se po tri nagrade, u svakoj od šest kategorija: Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Uži izbor najboljih radova predstavlja se izložbom na središnjoj lokaciji. Nagrade se dodjeljuju u obliku priznanja, na otvorenju Zagreb Design Weeka, prijavljene radove ocjenjuje peteročlani, stručni međunarodni žiri prema ukupnoj kvaliteti svakog prijavljenog projekta.

 | Autor :

Sudionici ZGDW partner lokacija također će biti objavljeni 6. kolovoza. Partnerske lokacije mogu biti galerije, trgovine, ali i ugostiteljski objekti, a jedini je uvjet da svoje poslovanje baziraju na dizajnu, odnosno da proizvode, prodaju ili izlažu proizvode i robne marke vrhunskog dizajna.

1 / 22

Istog će datuma biti objavljeni i sudionici ZGDW Concept Storea, čiji je fokus na hrvatskim markama, ali u ponudi su dizajnerski proizvodi iz cijeloga svijeta i sudionici ZGDW modne revije čiji je cilj promocija mladih dizajnera. Modni dizajn predstavlja se u dvije kategorije: profesionalni dizajneri i studenti.

Svakako valja napomenuti i da je ovogodišnji ZGDW zadnja manifestacija koja će se održati na jednoj od najljepših lokacija u centru Zagreba, Akademiji likovnih umjetnosti, prije nego što se krene u njenu opsežnu obnovu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.