DAŠAK STARINSKOG

Učinite svoj dom zanimljivijim: ukrasite ga retro tapetama

retro tapete
Foto: Thinkstock
1/10
18.12.2018.
u 11:57

Iako svi oko vas već naveliko koketiraju s retro pokućstvom, vi se još uvijek ne usudite napraviti iskorak? Počnite s detaljima poput tapeta...

Retro tapete su, čini se, neprolazan trend. Već 15-ak godina su opet u modi (nakon stanke u 90-ima), i njihova popularnost ne jenjava. Bilo da je riječ o cvjetnim, prugastim ili 'teškim' orijentalnim uzorcima.

Unatoč činjenici da su često vizualno prenaglašene i što njihovim postavljanjem dolazite u opasnost da one dominiraju prostorom, retro tapete su apsolutni hit kojemu mogu jedino parirati foto tapete, koje su također dio retro baštine. No, mnogi se ne usude učiniti iskorak prema vintage tapetama i njima ukrasiti zidove svoga stana. Ili točnije, dijelove svoga stana.

Foto: pixabay

Nekoć su se naime, tapetama oblagali svi zidovi u prostoriji dok je danas to reducirano na samo jedan zid ili pak njegov dio.

Zbog svojih naglašenih uzoraka i boja, retro tapete su ponekad dovoljne da budu jedina dekoracija na tom zidu. Samo dva četvorna metra tapeta s orijentalnim, cvjetnim ili prugastim uzorkom učinit će da prostorija izgleda posve novo. I ne zaboravite, tapete, s obzirom na svoj stil, definiraju svaki prostor.

Foto: pixabay

Ako su pomno odabrane i ako ste se vodili savjetima dizajnera, tapete doista mogu učiniti svaki prostor ljepšim. Njihova cijena nije mala, ali s obzirom da ćete ionako njima obložiti jedan dio zida, nećete morati izdvojiti više od 800 do 1000 kn. Naravno, to ovisi i o proizvođaču te kvaliteti tapete. Sada je pravo vrijeme za njih, jer su u trgovinama pokućstvom aktualna sniženja.

Dizajneri interijera savjetuju na pazite na boje i da ne pretjerate s uzorcima kako ne bi dominirali. U suprotnom, učinit ćete da prostor bude preopterećen dezenima, ili pak previše zamračen jer ste pretjerali s tamnim tonovima.

Foto: pixabay

Imajte na umu da ćete tamnim odabirom boja samo smanjiti prostor. Dizajneri predlažu bijele, sive, ružičaste, krem ili nježno žute tapete s reljefnim uzorkom. Tako će se prostorija povećati. Kod stavljanja prugastih tapeta bitno je znati da ćete s horizontalnim prugama prošititi, a vertikalnim izdužiti prostoriju.

Savjet plus: Ako vam se retro tapete čine prevelik zalogaj, umjesto njih možete jedan dio zida u stanu obojati tako da na njemu ostanu retro uzorci. Naime, u trgovinama boja i lakova postoji valjak koji na sebi ima reljefni uzorak koji će učiniti da vaš zid izgleda posve retro!

>>U proljetnom make overu svog doma nađite mjesto za tapete

Ključne riječi

Komentara 1

IK
ikonoklast
16:27 09.01.2015.

zato se meni ne sviđaju jer su do 1000 kn ja biram skuplje nazalost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije