Stručni skup

Više od 400 arhitekata raspravlja o obrazovanju arhitekata u Hrvatskoj

04.05.2018.
u 10:22

U Rovinju počeli Dani arhitekata 2.0, godišnja konferencija Hrvatske komore arhitekata

Više od 400 hrvatskih arhitekata okupilo se u Rovinju na konferenciji Dani arhitekata 2.0, čija je tema obrazovanje kao ključ za poslovni i profesionalni napredak društva u cjelini, a time i arhitektonske struke. Drugu po redu strukovnu godišnju konferenciju organizirala je Hrvatska komora arhitekata (HKA), a konferencija traje do subote, 5. svibnja u Hotelu Lone. Na ovogodišnjim Danima bit će govora o visokoškolskom obrazovanju arhitekata koje je u 21. stoljeću suočeno s novim globalnim poslovnim i tehnološkim okruženjem, o arhitektima kao poduzetnicima i izazovima koji se pred njih stavljaju, o cjeloživotnom obrazovanju arhitekata, o arhitekturi zgrada za odgoj i obrazovanje, o urbanističkim i arhitektonskim natječajima.

Dane arhitekata otvorila je predsjednica HKA, dipl. ing. arh. Željka Jurković naglasivši ulogu koju arhitekti imaju u društvu, glavnih zagovornika unaprjeđenja vrsnoće izgrađenog prostora i zaštite javnog interesa.

“Cilj obrazovanja arhitekata mogao bi pojednostavljeno glasiti: svojim djelovanjem arhitekt treba poboljšati prostor u kojem pojedinac i društvo žive. Na žalost, taj cilj i tu misiju postojanja i djelovanja arhitekata teško je u Hrvatskoj ostvariti dijelom i zbog toga što je naš rad opterećen mnogim često nepotrebnim procedurama koje u drugi plan stavljaju bit arhitektonske struke: kvalitetu izgrađenog prostora. Zato stalno ponavljamo da je nužno da zakonodavac osvijesti značenje i pravu vrijednost prostora u Hrvatskoj! Ako su prostor i zaštita prostora naše temeljno nacionalno dobro, a očuvanje i unaprjeđenje vrijednosti tog prostora primarno zadatak arhitekata, onda je nužno profesiji arhitekt osigurati zakonodavni okvir koji će to omogućiti”, naglasila je Jurković.

Temu oblikovanja obrazovanja arhitekata otvorili su akademik Nikola Bašić i renomirani riječki arhitekt Idis Turato, a prvi dan konferencije u Rovinju završio je predavanjem Klaudia Muçe, arhitekta iz poznatog danskog arhitektonskog studija CEBRA koji je govorio o arhitekturi koja inspirira.

U nastavku Dana arhitekata brojne okupljene arhitekte očekuju i okrugli stolovi o edukaciji arhitekata, zakonodavstvu, urbanističkim i arhitektonskim natječajima, kao i o poslovnoj praksi arhitekata.

Podsjećamo, u okviru svečane večere, drugog dana konferencije u prostoru The Factory (bivše hala TDR-a) bit će proglašeni dobitnici godišnje nagrade Komore arhitekata za 2017. Godinu: Medalje za arhitekturu, Medalje za urbanizam i Medalje za konceptualni pothvat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije