LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Uz dobro planiranje napravite idealan ured u kući ili stanu

Čitatelje Doma i vrta savjetuje i vodi kroz faze planiranja i uređenja stambenog prostora Mirjana Mikulec
12. svibnja 2014. u 10:45 0 komentara 1882 prikaza
ured u kući
Foto: Mirjana Mikulec
Pogledajte galeriju 1/6

Danas je kućni ured jedan on najpopularnijih, a većini najpoželjnijih oblika uredskog prostora. No prostorna organizacija ovakvog tipa ureda dosta je zahtjevna te podrazumijeva pomno planiranje prostora. U većini domova radni prostor unutar stambenog funkcionira i kao multifunkcionalni kojim se koristi više članova obitelji pa ga na taj način treba i planirati.

Idealni uvjeti za kućni ured su dovoljno stambenih kvadrata i dovoljan broj spavaćih soba tako da se jedna zasebna prostorija može u cijelosti prenamijeniti za ured unutar kuće.

Mašti na volju

Osim radnog stola i stolca, u kućnom uredu će vam trebati prostor za skladištenje registratora, mapa te mjesto za pisač, faks i telefon. Radni stol mora prije svega biti mjesto koje je ugodno za rad i boravak pa je stoga poželjno da ga prilagodite svojim potrebama. Kućni ured je manje formalan od klasičnog ureda, što znači da oblikovno i dimenzijama možete pustiti mašti na volju. Ako imate dovoljno prostora, izaberite ploču s nogarima ispod koje možete po potrebi staviti ladičar na kotačiće. Stolac bi trebao biti stavka na kojoj se ne štedi, ali isto tako pripazite na njegov izgled. Umjesto klasičnog uredskog stolca izaberite dizajnerski koji je projektiran tako da osim anatomskih zahtjeva zadovolji i estetske.

ured u kući | Autor : Mirjana Mikulec Foto: Mirjana Mikulec

Ormari i police sastavni su dio svakog ureda i dio uredskog namještaja koji, ako se potrudite, može biti sve samo ne predvidiv i dosadan. Poigrajte se bojama i dezenom pa izaberite šarene otvorene police u kombinaciji s dekorativnim registratorima i kutijama koji će vašem uredu dati neformalan i opušten izgled. Ako imate mjesta, dobro je predvidjeti kutak za prijam stranaka u obliku manjeg stolića i minimalno dva sjedeća mjesta. Ovisno o tipu posla kojim se bavite organizirajte kut za sastanke. To može biti i radni stol ako je dovoljno velik, samo morate predvidjeti priručna sjedeća mjesta u obliku taburea, upečatljivog stolca ili fotelja koje, kad ne služe prvobitnoj svrsi, mogu vama služiti kao mjesto za pijenje kave u pauzi.

ured u kući | Autor : Mirjana Mikulec Foto: Mirjana Mikulec

Odvajanje je bitno

Ako se radni kutak nalazi unutar prostora u kojem se obavlja više dnevnih aktivnosti, poželjno je predvidjeti mogućnost da se radni prostor fizički odvoji od ostatka sobe. Odvajanje je najjednostavnije napraviti ormarima s policama ili zavjesom. To su rješenja koja ne zahtijevaju građevinske radove pa su izmjene ili doprojektiranje prostora jednostavni. Kad je radni prostor dio nekog drugog prostora, najčešće dnevnog boravka, hodnika ili blagovaonice, poželjno je da stol bude minimalnih dimenzija, a računalo prijenosno. U tom slučaju dobro je iskoristiti zid iznad radnog stola, a najbolje je da radni stol bude sklopiv te da bude dio ormara. Nakon završetka s radom, stol se može sklopiti i osloboditi taj dio sobe za neku drugu namjenu. Pregrade u obliku kliznih vrata najbolje su rješenje ako pokušavate organizirati radni prostor u kojem morate odvojiti dio postojeće sobe za radni kut, a potrebna vam je vizualna i akustična barijera.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.