Interijeri

Uredite dom pametnim kombiniranjem i bez velikih izdataka

stan
19.05.2014.
u 17:36

Završno uređenje doma ne mora nužno biti veliki financijski izdatak. Uz pokoju dobru ideju i nešto vremena potrebnog za obilazak trgovina možete pronaći relativno jeftine i zgodne detalje kojima ćete životni prostor učiniti posebnim i ugodnim

Uređenje doma kompleksan je proces koji zahtijeva puni angažman i dosta kreativnosti.

Prva i najveća briga je kupnja osnovnih komada namještaja, što nam često iscrpi većinu kreativnih i financijskih zaliha pa na izbor detalja i završno uređenje moramo pričekati.

Jasno je da se bez osnovnih komada namještaja ne može, ali nemojte zaboraviti da su detalji ono što će vašem domu podariti osobnost i kojima ćete definirati svoj stil.

Obojite jedan zid

Baš ti detalji čine razliku u domu. Bilo da vaš dom tek čeka da ga završite ili vam je nakon nekog vremena dosadio stambeni prostor, postoje detalji uređenja kojima ćete relativno brzo i jeftino dobiti potpuno drugi ambijent stanovanja.

Prvi je korak da se pozabavite zidovima, što možete najjednostavnije učiniti promjenom boje ili postavljanjem tapeta. Nije potrebno bojiti cijeli stan ili sobu – dovoljno je odabrati jedan zid.


Promjenom jednog zida postići ćete bolji efekt nego da cijelu prostoriju bojite u jednu boju.

Ako vam nakon nekog vremena boja ili tapeta dosadi, jednostavno je promijenite.

Od boja su danas jako popularne crna i siva koje imitiraju školsku ploču, dok su za romantično raspoložene idealne pastelne boje te kombinacija više njih, slagane geometrijski.

Niste li raspoloženi za ličilačke radove, razmislite o tapetama. Na tržištu postoje brojni proizvođači i tipovi boja i tapeta. O vašem ukusu i financijskim mogućnostima ovisi kakav će biti konačni izbor.

S tapetama možete stvoriti različite efekte

Od dojma da se nalazite usred šume, prometne gradske ulice ili unutar nekog drugog povijesnog razdoblja do toga da zid bez građevinskih radova pretvorite u kameni, betonski drveni ili stakleni.

Ako vam se sviđaju zidne aplikacije, zidne naljepnice su idealno sredstvo dekoracije za vas.

Odlične za dječje sobe i praktične kao simpatičan i funkcionalan detalj na zidu koji može ujedno biti ukras i cjelogodišnji kalendar, pano za poruke ili podloga za zidnu vješalicu. Ako ste spretniji ili poznajete dobrog umjetnika, pozovite ga da vam oslika zid pa ćete tako imati unikatnu dekoraciju.

Uokvirene slike i fotografije jedan su od najčešćih zidnih dekoracija, ali i one se mogu pojaviti u neobičnom kontekstu.

Prazni okviri od kojih možete složiti kompoziciju sa tu i tamo kojom ubačenom slikom, fotografijom ili plakatom s nekom upečatljivom parolom ili slovima. Da slika bude potpuna zaokružite je stropnim štukaturama koje možete kupiti u dućanima specijaliziranim za uređenje kuće te ih možete montirati i sami.

Nemojte zaboraviti ulogu zelenila. Danas su trend vertikalni vrtovi koji se mogu realizirati na razne načine. Od visećih zidnih teglica sa začinskim biljem do zidne mahovine.

Tekstil čini razliku

Jedan od standardnih dekoraterskih trikova su kombinacije tekstila. Boju jastuka i tepiha uskladite s bojom ili temom kojom ste obradili zid.

Na tržištu postoji širok izbor boja i tkanina, a vama samo preostaje da se hrabro poigrate s različitim uzorcima i bojama kako biste dobili drukčiji i zanimljiviji prostor. Pri izboru tepiha vodite računa o tome je li vam soba u jednostavnom, neutralnom i jednobojnom koloritu, pa ćete pri odabiru tepiha biti usmjereni na šarenije tepihe i one s uzorkom koji će unijeti raznolikost u vaš prostor, ili su vaš namještaj i dekor već šareni pa ćete birati smirenije nijanse i jednobojan tepih.

Dodatni element koji može oplemeniti prostor je izbor ogledala

Ogledalo može biti čisto dekorativni element, koji će s nekim posebnim okvirom biti pečat u vašem hodniku ili zidu dnevnog boravka. Ili ih možete stavljati po širini i visini cijelog zida, kako biste optički povećali prostoriju. Izbor ogledala u zlatnom ili crnom baroknom okviru dat će prostoriji namještenoj modernim i jednostavnim namještajem potpuno novi kontekst i ugođaj.

Zastori su još jedan element kojim možete utopliti i oplemeniti prostor. U malim prostorijama poželjno je da budu što jednostavnije, svjetlije i prozračnije, kako bi vam dale osjećaj topline i privatnosti a da ne opterete prostor.

Ako je stan dovoljno velik i prostran, možete se poigrati bojom zavjesa ili se odlučiti i za dvostruke dekorativne zastore, a da prostor ne bude opterećen i otežan njima.

Niste li ljubitelj minimalizma, završni element vašeg uređenja možete pronaći u velikom izboru lučica, svijeća, ukrasnih deka te vaza raznih oblika, boja i materijala koje ćete uskladiti s interijerom i stilom vašeg uređenja.

Budući da su to najmanji i najlakše zamjenjivi dijelovi dekoracije, to vam daje mogućnost da imate i više kompleta koje ćete mijenjati prema želji i tako promjenom dodatno oplemenjivati vaš životni prostor udahnjujući mu novi duh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije