MORE KAO INSPIRACIJA

Upoznajte novi hrvatski dizajn: stolić Strech.me i ležaljku Helia

ivana cvetković lakoš stretch me
Foto: Privatni album
1/11
26.02.2015.
u 14:15

Zagrebačka dizajnerica Ivana Cvetković Lakoš predstavila je na izložbi Proces dva inovativna proizvoda, koja su usto i eko friendy

Svoje najnovije radove, klub stolić Strech.me i ležaljku Helia dizajnerica Ivana Cvetković Lakoš predstavila je na izložbi Proces, zajedno s kolegama iz Zajednice za industrijski dizajn.

Zajedničko ovim proizvodima jest da su inovativni i višefunkcionalni te da su eko-friendly. To su upravo elementi koji okupiraju zagrebačku dizajnericu Ivanu Cvetković Lakoš u njezinu radu, a inspiriraju je žarke boje ljeta i more, na kojem provede znatno više vremena nego predviđa godišnji odmor.

- Suprug i ja živimo nekoliko mjeseci godišnje u njegovom rodnom Šibeniku, a po povratku u moj Zagreb dobivene ideje realiziram u djela - kaže Ivana.

Foto: Robert Demo

Inspiracija vedrim bojama vidljiva je u radovima koje je pokazala na izložbi – od tirkizno plave, svijetlo zelene, limun žute i crvene na klub stolićima pa sve do narančaste na nosiljkama.

Ivana je odabrala ove boje i zbog toga što naglašavaju njezin optimizam.

Stolić Strech.me, kao što mu i sam naziv govori, ima mogućnost povećavanja svoje veličine - produživ je sa 80cm na 140cm što ga čini prikladnim za interijere koji pate od malo kvadrata. Dodatna prednost stolića jest njegova mogućnost da se pretvori u neke druge komade namještaja.

- Stolić se prilagođava željama i potrebama korisnika, oblikovan je na način da su tri elementa konstukcijski uklopljena u jedan proizvod. Izvlačni dijelovi mogu se ukloniti iz osnove i samostalno služiti kao dodatan stolić, klupica, stalak za vazu.... - objašnjava dizajnerica.

Stolić je realiziran u suradnji s tvrtkom Interijeri Profimont, spreman je za plasman putem kataloga kolekcije i Ivana se nada izvozu svoga proizvoda. Za Heliju pak još uvijek traži proizvođača.

Foto: Robert Demo

Lagana prenosna ležaljka Helia već se osvojila struku kada je nagrađena zlatnom medaljom na 38. Međunarodnom salonu inovacija INOVA. Njezina posebnost jest da se može brzo i jednostavno sklopiti u sjedalo s naslonom, te što sadrži odjeljke za skrivanje osobnih predmeta od znatiželjnih očiju. Usto, zahvaljujući Heliji može se napuniti mobitel.

- Svojim dimenzijama donekle podsjeća na standardnu ležaljku, ali njezini konstruktivni elementi pružaju višestruke mogućnosti primjene koje današnji potrošač želi tražiti - dodaje Ivana Cvetković Lakoš, čiji radovi nastaju na principu održivog dizajna.

Kako nam je objasnila, riječ je o temeljitom promišljanju o cijelom ciklusu životnog vijeka proizvoda: od samog koncepta, odabira dugotrajnog materijala koji produžuje vijek trajanja ili pak recikliranih sirovina do zbrinjavanja proizvoda na kraju ciklusa uporabe.

Izložbu na kojoj su Ivanini radovi možete pogledati u galerijskom prostoru Odjela za dizajn Hrvatske gospodarske komore u Draškovićevoj ulici u Zagrebu do 27. ožujka.

>>Otkrijte što ima novoga u svijetu domaćeg dizajna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije