INSPIRACIJA

Umjesto klasičnog bora: stilizirana božićna jelka

stilska jelka zvonko butula
Foto: Luka Stanzl/PIXELL
18.12.2014.
u 10:00

Želite li ove godine imati opet prirodni bor, a opet drukčiji od svega što ste vidjeli? Vjerujemo da će kreacija florista Zvonka Butule biti dovoljno dobar odgovor na ono što ste tražili

Neobične kreacije božićnih drvca gotovo uvijek isključuju svježe zimzeleno drveće, a kao osnovne materijale koriste plastiku, mnoštvo lampica, debeli tekstil ili trendi drvene letve. Ukoliko želite da vaše drvce konačno izgleda drugačije, a ne biste se pritom htjeli odreći njegova prirodnog izgleda i svježine koju unosi u prostor, nudimo vam kreaciju Zvonka Butule.

Poznati zagrebački cvjećar za svoju, kako je zove, stiliziranu jelku ili instalaciju, koristio je grane bora i juniperusa koje je zakačio za drvenu konstrukciju. Možete i sami napraviti ovakvu instalaciju, a za to će vam biti potrebno oko tri sata, ako ste dovoljno spretni s rukama. Naravno, ako ne računamo pribavljanje grana za izradu konstrukcije. Zvonko savjetuje da nipošto ne režemo grane za konstrukciju, nego da potražimo u šumi one koje su otpale na tlo.

- U prirodi i oko nas se može naći sav materijal i pri tome nije potrebno uništavati ili lomiti parkove i šume. Priroda sama radi eliminaciju, a mi to možemo samo iskoristiti. Grane ne moraju biti pravilne, ali zato trebaju biti čvrste kako bi mogle držati sve što ćemo na njih staviti - objašnjava Zvonko. Njegova kreacija namjerno nije uglađena, nego je na nekim dijelovima čak i blago asimetrična. Tako je želio postići što prirodniji izgled jer priroda ionako nije rađena od materijala i oblika koji su savršeni. Zato mu to niti nije bio prioritet.

No, savjetuje, ako radimo s nekim pokrovom od drugih materijala (krzno, koža, tekstil, papir), onda svakako oblik treba biti ujednačen, gladak i skladan, bez udubina i izbočenja. Iako se na prvi pogled jelka sa zelenim listopadnim granama čini komplicirana za napraviti, Zvonko smatra da ju svatko može izraditi sam i tako se poigrati svojom maštom, materijalima i strukturama.

>>Najbolje iz prirode za vaš blagdanski dom: grančice, cimet, naranča, amarilisi...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije