LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Umjesto klasičnog bora: stilizirana božićna jelka

Želite li ove godine imati opet prirodni bor, a opet drukčiji od svega što ste vidjeli? Vjerujemo da će kreacija florista Zvonka Butule biti dovoljno dobar odgovor na ono što ste tražili
18. prosinca 2014. u 10:00 0 komentara 2913 prikaza
stilska jelka zvonko butula
Foto: Luka Stanzl/PIXELL

Neobične kreacije božićnih drvca gotovo uvijek isključuju svježe zimzeleno drveće, a kao osnovne materijale koriste plastiku, mnoštvo lampica, debeli tekstil ili trendi drvene letve. Ukoliko želite da vaše drvce konačno izgleda drugačije, a ne biste se pritom htjeli odreći njegova prirodnog izgleda i svježine koju unosi u prostor, nudimo vam kreaciju Zvonka Butule.

Poznati zagrebački cvjećar za svoju, kako je zove, stiliziranu jelku ili instalaciju, koristio je grane bora i juniperusa koje je zakačio za drvenu konstrukciju. Možete i sami napraviti ovakvu instalaciju, a za to će vam biti potrebno oko tri sata, ako ste dovoljno spretni s rukama. Naravno, ako ne računamo pribavljanje grana za izradu konstrukcije. Zvonko savjetuje da nipošto ne režemo grane za konstrukciju, nego da potražimo u šumi one koje su otpale na tlo.

- U prirodi i oko nas se može naći sav materijal i pri tome nije potrebno uništavati ili lomiti parkove i šume. Priroda sama radi eliminaciju, a mi to možemo samo iskoristiti. Grane ne moraju biti pravilne, ali zato trebaju biti čvrste kako bi mogle držati sve što ćemo na njih staviti - objašnjava Zvonko. Njegova kreacija namjerno nije uglađena, nego je na nekim dijelovima čak i blago asimetrična. Tako je želio postići što prirodniji izgled jer priroda ionako nije rađena od materijala i oblika koji su savršeni. Zato mu to niti nije bio prioritet.

No, savjetuje, ako radimo s nekim pokrovom od drugih materijala (krzno, koža, tekstil, papir), onda svakako oblik treba biti ujednačen, gladak i skladan, bez udubina i izbočenja. Iako se na prvi pogled jelka sa zelenim listopadnim granama čini komplicirana za napraviti, Zvonko smatra da ju svatko može izraditi sam i tako se poigrati svojom maštom, materijalima i strukturama.

>>Najbolje iz prirode za vaš blagdanski dom: grančice, cimet, naranča, amarilisi...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.