Pametna rješenja

U svom domu želite uklopiti radni prostor? Savjetujemo vam kako!

U svom domu želite uklopiti radni prostor? Savjetujemo vam kako!
Foto: Dom i vrt
1/3
13.09.2013.
u 00:10

Uz kvalitetan radni stol, birajte i police, ladice te ormariće za spremanje

Većini je ljudi danas problem manjkom kvadrata u životnom prostoru pa organizacija i uređenje radnog dijela predstavlja izazov.
Rijetko tko može odvojiti cijelu sobu za rad pa se najčešće dio dnevnog boravka, blagovaonice ili čak kao dio predsoblja pretvara u radni prostor, naravno ako su te prostorije dovoljno prostrane.
Organizaciju radnog kutka u spavaćoj sobi trebalo bi izbjegavati, ako je ikako moguće, jer bi spavaća soba trebala ostati oaza za odmor i unošenje elektroničke opreme treba svesti na najmanju moguću mjeru.
Police, ladice, ormarići
U radnom prostoru trebao bi biti dovoljno velik stol na koji se može smjestiti prijenosno ili stolno računalo i prostor za spremanje, odnosno otvorene police ili ladice te ormarići.

Uza zid radne sobe izrađen je ormar po mjeri koji se sastoji od garderobnog zatvorenog dijela na koji se nastavlja radna površina
U našem primjeru radni kut napravljen je izradom namještaja po mjeri. Radni stol izrađen je kao dio ormara u pretprostoru. Kada je stol rastvoren, dobiven je radni prostor s policama bočno. Utičnice su smještene u ormaru tako da se kompjutor lako može uključiti. Kada smo gotovi s radom, stol se može sklopiti i postaje dio ormara, a prostor na kojemu smo radili može imati neku drugu namjenu.
Ovakav je stol moguće izraditi i uklopiti kao dio prostora u dnevnoj sobi ili u garderobi, predsoblju, ali zahtijeva pomoć pri projektiranju te nešto više novca za izradu.
Jeftinija je opcija kupnja gotovog namještaja. Proizvođači nude sisteme koji omogućuju kombiniranje različitih elemenata te daju mogućnost organiziranja radnog kutka prema veličini raspoloživa prostora i financijskim mogućnostima. Tako se radni stol uvijek možete uklopiti kao dio biblioteke ili ormara u dnevnom boravku.
Budući da danas na tržištu postoji veliki izbor namještaja koji se slaže prema zahtjevu kupca, jednostavno možete odabrati kombinaciju koja će funkcionalno i kvalitetno riješiti vaše potrebe i zahtjeve, a estetski će izgledati lijepo i skladno. U takve se sisteme dobro može uklopiti i televizor.
Sklopiv stol za rad

Ako imate neiskorišten kut, primjerice u blagovaonici ili dnevnom boravku, praktično rješenje su kutne radne jedinice koje se sastoje od radnog stola te polica iznad i ispod koje se nakon korištenja mogu zatvoriti. Tako ćete imati uredan radni kutak. Ako prostora doista nemate, uvijek možete dati izraditi mali sklopivi stolić koji će biti dostatan za smještaj prijenosnog računala, a smjestit ćete ga na neki slobodan komad zida i prostor na kojem postoji dovoljno prirodnog ili umjetnog svjetla.

Kada se završi posao, stol se sklopi i postaje dio ormara

Ako niste limitirani prostorom, donosimo primjer kako urediti radnu sobu kao prostor za rad, ali i boravak te razonodu. Duž jednog zida izrađen je ormar po mjeri koji se sastoji od garderobnog zatvorenog dijela, na koji se nastavlja drvena radna površina s ladicama. Iznad stola nalazi se otvorena biblioteka i viseći ormarić s ugrađenom radnom rasvjetom. U prostoru je također televizor te dvosjed za odmor i čitanje. Alternativa dvosjedu su udobne fotelje u kombinaciji s tabureom.
Savjeti:
1. Radni prostor možete organizirati u bilo kojoj prostoriji stana, ali svakako izbjegnite spavaću sobu
2. Ovisno o potrebama i financijskim mogućnostima birajte između gotovog i namještaja izrađenog po mjeri
3. Pazite na rasvjetuIdealno bi bilo da je radni je prostor uz izvor dnevnog svjetla, ali i dobro postavljena umjetna rasvjeta je obavezna

NE PROPUSTITE: Život u potkrovlju - savjetujemo kako ga urediti i na što paziti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije