Hit mjesto

U srcu Dioklecijanove palače otvorena Kinoteka

08.05.2018.
u 06:08

Ideja za ime Kinoteka došla je od kultne splitske kinoteke Zlatna vrata koja se nalazi točno kat iznad i od 1964. godine omiljeno je okupljalište filmoljubaca

U Splitu je otvorena Kinoteka, restoran i bar smješten na jednoj od najljepših lokacija na Mediteranu. Ovo novo mjesto na splitskoj gastrosceni nudi jedinstvenu fuziju azijske i mediteranske kuhinje te zavidnu listu koktela koje je pomno osmislio barmen Julian Bolenz, prošle godine proglašen najboljim barmenom u Londonu. Osim vrhunskih specijaliteta, Kinoteka se ističe i posebnim interijerom koji su osmislili sami vlasnici odajući time hommage kultnoj splitskoj kinoteci Zlatna vrata.

Vrhunske specijalitete priprema Vid Nikolić, jedan od najboljih chefova za azijsku fuziju, pa se tako u ponudi mogu pronaći jela kao npr. sushi sa slanim inćunima i tiradito od brancina s uljem od istarskih tartufa.

Osim gastroponude, Kinoteka se može pohvaliti impresivnom kartom koktela na kojoj se nalazi i 15-ak koktela s potpisom barmena svjetskog iskustva Juliana Bolenza.


– Koncept je pomno osmišljen kako biste od samog jutra mogli uživati u vrhunskoj kavi i bogatom doručku, prizalogajiti nešto za ručak ili pak večerati odabrane delicije uz vrhunska vina. Navečer vas očekuju kokteli s našim potpisom sastavljeni od najboljih alkoholnih pića i svježih sastojaka. Priču smo započeli od daleke Azije i infuzirali je s velebnim Mediteranom, uzeli smo najbolje od obje kuhinje kako bismo dobili savršen spoj. Naglasak je stavljen na uživanje svim osjetilima te će svaku večer uz ponudu najboljih jela i pića glazbu puštati DJ, a jedanput tjedno imat ćemo i glazbene live nastupe – objasnili su vlasnici Kinoteke.

Smještena iza zatvorenih dvorišta unutar Dioklecijanove palače, sa stubištem i starom gustirnom, Kinoteka donosi posebnu priču u kojoj se savršeno prožimaju ugostiteljstvo i unutarnji dizajn. Ideja za ime Kinoteka došla je od kultne splitske kinoteke Zlatna vrata koja se nalazi točno kat iznad i od 1964. godine omiljeno je okupljalište filmoljubaca.

Stoga je jedan dio interijera zamišljen kao svojevrsni hommage kinoteci Zlatna vrata pa je prostor ispunjen restauriranim sjedalicama iz stare postave kinoteke. Gosti tako mogu birati hoće li sjesti na stolicu posvećenu Bette Davis, Franku Sinatri, F. F. Coppoli i mnogim drugim velikanima filmske industrije.

U tom dijelu Kinoteke interijer je obogaćen plakatima, presjekom filmskih klasika od 1964. godine nadalje, koji su nastali u suradnji s filmskim kritičarom Mirom Nikolićem. Većina namještaja ručno je izrađena po zamisli vlasnika koji su zaslužni za osmišljavanje i uređenje kompletnog interijera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije