mini makeover

Tri razloga zašto je žuta boja dobra ideja u malim prostorima

Shutterstock
21.01.2022.
u 09:46

Dokazano je da žuta boja pozitivno utječe i na zdravlje, stoga se posebno preporučuje osobama koje imaju problema s dišnim organima, živčanim sustavom te osobama sklonim depresiji

Znamo da svaka boja u interijeru ima određeni psihološki utjecaj na promatrača. Osim toga, boja je temeljni element za postizanje cjelokupnog dojma u prostoru. Od svih primarnih boja žuta je najintenzivnija. Žuta boja u prostor unosi živost, energiju, optimizam i djeluje nadasve poticajno i stimulirajuće. U drevnoj Kini žuta boja smatrala se carskom bojom i nekad je bila rezervirana samo za cara i njegovu obitelj, upravo zbog toga što je to boja zlata, sunca, vatre, topline i svjetlosti te simbolizira uspjeh i sreću.

Foto: Shutterstock

Žuta boja djeluje osvježavajuće na našu psihu i pozitivno utječe na koncentraciju. Zbog toga je ona dobar izbor u radnim prostorijama kao stimulans na intelektualni rad i razne druge kreativne aktivnosti. Postoji puno nijansi žute od kojih se svaka može uklopiti u određeni stil uređenja i prostoriju. Kod odabira žute nijanse za vaš dom prilagodite se postojećim elementima i dominantnim bojama.

Foto: Shutterstock

Rustikalni i klasično uređeni interijeri zahtijevaju zagasite nijanse žute poput boje senfa ili uvijek atraktivne oker boje, dok će se u moderno uređen interijer odlično uklopiti pokoji detalj u jarkoj nijansi žute. Pripazite na intenzitet boja u prostoru, što npr. znači da jedan element poput sofe ili stolaca u jarkoj žutoj boji neće odgovarati prostoru uređenom u pastelnim tonovima. Neonske i jarke boje dobra su kombinacija, a ako se odlučite za ovu kombinaciju, pripazite da ne bude predominantna u prostoru tako što ćete je smiriti bijelom ili bež.

Foto: Shutterstock

U malim prostorijama poput kupaonice ili hodnika gdje je čest problem nedostatak dnevnog svjetla žuta boja posvijetlit će prostor i unijeti jednu novu dimenziju. Bit će dovoljno unijeti samo pokoji žuti detalj poput tepiha, klupice ili stolca da bi se postigao željeni dojam.

Foto: Shutterstock

Nemojte pretjerivati s velikim količinama žute u prostoru jer neće izgledati privlačno. I vaša kuhinja izgledat će svježe i osunčano ako u nju unesete žute elemente poput tanjura i šalica s motivima žutih cvjetića i točkica. Žuti podmetači i stolnjak djelovat će stimulativno na vaš apetit pa ćete jesti s užitkom.

Foto: Shutterstock

Dokazano je da žuta boja pozitivno utječe i na zdravlje, stoga se posebno preporučuje osobama koje imaju problema s dišnim organima, živčanim sustavom te osobama sklonim depresiji. Iskoristite sve prednosti žute boje u svome domu i dopustite da ona na vas i vaše ukućane utječe pozitivno i stimulirajuće, kako na rad tako i na druženje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije