NAJAVE ZA 2015.

Trendovi u interijerima: hit će biti drvo i maslinasta boja

interijer
Foto: Thinkstock
1/10
26.11.2014.
u 09:30

U domove se polako vraća priroda, kroz boje, materijale, oblike, koncepte...

Baš kao u svim sferama dizajna, i onaj koji se tiče interijera doživjet će promjene u 2015. godini. Osobito se to odnosi na dnevne boravke na koje se i inače, zbog njihove kvadrature i funkcije, posvećuje najveća pozornost pri uređenju stanova, odnosno kuća. Ono što unaprijed sugeriraju svjetski i domaći stručnjaci šaroliko je i omogućava svima koji odluče držati korak s trendovima da uz to zadrže i osobne estetske afinitete. Uostalom, trendova se ne valja slijepo držati, no nije loše biti upoznat s njima.

Prema dosadašnjim najavama, “moda” za interijere u sljedećoj će godini u velikoj mjeri odbaciti umjetne materijale te će mjesto ustupiti drvetu. U odabiru stila uređenja preporučuje se miješanje više njih, s naglaskom na kombinaciju novog i vintagea. Priroda se vraća i na zidove, tako će, kako je Dom&vrt najavio prije nekoliko mjeseci, hit boja biti maslinastozelena.

– Maslinasta je neutralna, lako ju je kombinirati s drugim bojama, organska je, prirodna i prostor čini ugodnim za stanovanje. Vraćaju se i pastelne retro boje poput pastelne narančaste. Zemljane boje u kombinaciji s plavom ili bojom zelene jabuke ostaju moderne. Grčka plava i dalje je u trendu, no prikladnija je za interijere uz obalu – objasnila je novopečena dizajnerica interijera Marijana Batinić.

Zaključno, moderni trendovi u 2015. bit će refleksija suvremene arhitekture koje “slave” jednostavnost, prirodu te koncept zelene gradnje.

1. Prirodni dekori i materijali
Zelene ideje i rješenja, interijer prirodnog izgleda s puno drveta i kože te s namještajem iz ekološke proizvodnje sugeriraju vodeći stručnjaci kao odabir za dnevne boravke u 2015. Ne dvojite kupiti stolić od punog drveta na kojem se vide godovi, a posebno će popularne biti egzotične vrste poput ebanovine, mahagonija, tikovine...
Neka svi dekori u njemu budu od prirodnih vlakana, od pamuka, vune pa do jute, svile...

Foto: pixabay

2. U bojama pastel i kontrasti
Budete li uređivali ili pak preuređivali dnevni boravak sljedeće godine, počnite odabirom boje za zidove. Odlučite li se za prirodne i mekane pastelne boje u kombinaciji s različitim nijansama sive, crne i
kremastih bijelih tonova – nećete pogriješiti jer su kontrasti i dalje u trendu.
Popularni će biti prirodni tonovi, maslinastozelena, nijanse smeđe i sive, a za one odvažnije predlaže se boja senfa te sve varijante ljubičaste.

3. Retro stil za mlađe generacije
Za one koji dnevni boravak žele urediti mladenački i neopterećeno modernim stilovima, preporuka su crno-bijeli printevi na zidovima u obliku tapeta, zatim retro posteri i pop-art motivi, zidovi s efektom školske ploče, zidovi ispisani motivacijskim porukama... To će prostoru dati posebnu energiju i štih. Oni hrabriji neka se odvaže na kombinaciju brojnih uzoraka i boja, i to u što intenzivnijim nijansama.

Foto: pixabay

4. Fuzija novih i starih komada
Kombinirajte stilove – rustikalno drvo s ekskluzivnijim komadima namještaja, ekološko s eklektičnim, moderne linije s vintage komadima koje možete u kućnoj radinosti doraditi bojenjem u odgovarajuću boju. Imate li namještaj jednostavnih, suvremenih linija, usudite se odabrati jastučiće s orijentalnim motivima ili kupiti jednu komodu sa sajma antikviteta da malo “razigra” prostor.

5. Zelenila i vode nikad previše
Dnevni boravci težit će organskom štihu. Najbolji recept za to je napuniti ih biljem svih vrsta. Hit će biti komadi namještaja s integriranim držačima za bilje, kao rešetkaste pregrade prepune biljaka penjačica i posuda s cvijećem i sobnim biljem. Sugerira se maksimalno obogatiti interijer zelenilom, onako kako se to radi u skandinavskim domovima.
Osim zelenila, imperativ će biti što više vodenih instalacija, od akvarija modernog dizajna do vodenih slapova i sličnih instalacija za one malo dubljeg džepa.

6. Jastučići, umjetnine, fotografije i ostale sitnice koje daju dušu prostoru
U kontekstu dekoracija nema strogih pravila, no sugestija je ne štedjeti zidove. Jedna od ideja je ukrasiti ih cijelim fotonizom složenim u vremensku liniju. Ako su vam draže umjetnine, odličan odabir bile bi triptih-slike, odnosno jedna slika podijeljena u tri dijela. To će nedvojbeno dati dašak luksuza i sofisticiranosti svakom dnevnom boravku. U tom je smislu dobro obogatiti sjedeću garnituru sa što više jastučića koji će pozivati na dokolicu i činiti prostor toplijim i poželjnijim.

7. Rashladite prostor staklom i metalom te granitom i mramorom
Osim drveta i kože koji će voditi glavnu riječ, među materijalima se sugeriraju još puno stakla i metala. Tako bi dnevni boravci trebali imati što veće staklene stijene, ali i staklene površine stolića. Metal bi se pak trebao naći u nogicama stolića i u sitnim dekorima, i to od inoksa. Starinska, već pomalo zaboravljena bronca odlično će izgledati u ručkicama ormara i komoda i to u “nauljenoj varijanti”.
U odabiru kamena nećete pogriješiti s puno granita i luksuznog mramora.

Foto: pixabay

8. Postavite barem tri ili više rasvjetnih tijela
Svijest o važnosti rasvjetnih tijela u interijeru nikad nije bila veća. Stoga dobro razmislite koje odabirete. Osim što moraju pružati kvalitetnu i adekvatnu svjetlost, ona čine dekorativni element od presudne važnosti. Nadolazeći trendovi sugeriraju, ovisno o veličini dnevnog boravka, barem tri ili više rasvjetnih elemenata. Uz luster, neka to bude još jedna podna te stolna lampa na komodi. Ovisno o stilu uređenja, odlučite se i za starinski svijećnjak ili pak neku ekstravagantnu svjetlosnu instalaciju.

9. Zaljubljenicima u moderno imperativ su prozirna plastika i staklo
Ako vašoj osobnoj estetici ipak više odgovaraju moderni dizajn i materijali, neka to budu prozirni plastični komadi, odnosno oni stakleni. Oni će se sjajno slagati s drvenim elementima glatkih linija u svim bojama.
Inzistirate li da vaš dnevni boravak bude lišen boja, odaberite donekle toplije neutralne nijanse, poput bež i svijetlosive. U slučaju da je izbor bijela, biljem i cvijećem dajte dašak živosti.

10. Linije namještaja - jednostavni, ali multifunkcionalni komadi
I u sljedećoj godini nastavlja se “rastavljanje” kutnih garnitura na pojedinačne dijelove. Umjesto njih, sugestija je odlučiti se za jednu prostranu sofu i fotelju u potpuno drugačijoj stilskoj izvedbi ili pak za trosjed i dvosjed iz iste linije. No, svima mora biti zajednička funkcionalnost, da osim sjedišta mogu činiti i ležaj. Poželjni su stolići na kotačiće sa staklenim plohama i s policom za odlaganje. Što se tiče komoda i regala, trebaju biti jednostavni da ne bi zagušili prostor.

>>Brzo i jeftino: uz ovih 7 trikova spavaća soba postat će još ugodnije mjesto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije