Mala škola uređenja

Tkanine u dnevnom boravku mogu imati više uloga, a ne samo onu dekorativnu!

Thinkstock
18.09.2022.
u 06:00

Najbrži način da osvježite dom jest dodavanje tekstila

Dnevni boravak je prostorija u kojoj provodimo najviše vremena pa je zbog toga idealna za brzinski preuređenje koje će se najviše istaknuti u domu. Jeste li znali da promjenom dekorativnih tkanina možete napraviti veliko osvježenje i efektan ugođaj u interijeru? Stoga predlažem, odlučite se za preuređenje dnevnog boravka dekorativnim tkaninama.

Nove tkanine u domu strukturom, bojama i uzorcima podarit će željeni efekt i podići ugođaj u prostoru te zadovoljiti sve stilske odrednice.

Foto: Thinkstock

Možda vam je teško snaći se u moru ponuda raznih tkanina na tržištu pa je dobro pri kupnji imati na umu da vrsta tkanine, uzorak, način tkanja te boja, određuje ljepotu, kvalitetu i vrijednost dekorativnih tkanina. Pojedine zone u prostoriji možete naglasiti različitim uzorcima ili bojama tkanina, ali pri tome budite vrlo oprezni da ne pogriješite. Želite li kombinirati različite uzorke trebali biste izbjegavati kombinaciju cvjetnih i geometrijskih oblika. Izuzetak mogu biti apstraktni cvjetni uzorci koji se stilski uklapaju s geometrijskima.

Foto: Thinkstock

Uspješno možete kombinirati tkanine istih uzoraka s različitim veličinama uzoraka ili različitim bojama. Hoćete li birati tkanine od prirodnih ili umjetnih materijala ovisi o stilu uređenja vašeg doma, intenzitetu korištenja određene tkanine te izloženosti prljanju kao i potrebnom intenzitetu pranja. Prirodni materijali (pamuk, lan, svila...) na tržištu se mogu naći miješani s umjetnim materijalima pa su zbog toga lakši za održavanje.

Foto: Thinkstock

Osim toga, vrlo važno je znati kombinirati različite vrste materijala. Dobro je držati se određenih pravila i kombinirati npr. prirodne materijale s prirodnima, kako bi se naglasio određeni stil i ugođaj u prostoru. Osjet ugode u kontaktu s kožom također je jedan od ključnih elemenata pri odabiru dekorativne tkanine.Ako trebate nove presvlake za sjedaće garniture, stolce i fotelje, izbjegavajte umjetne materijale. Takve vrste materijala izazivaju znojenje i zato nisu poželjne.

Foto: Thinkstock

Koju vrstu i gustoću tkanine ćete birati, prvenstveno ovisi o stilu uređenja i prirodnoj osvijetljenosti prostorije. Želite li postići prozračnost u prostoru, birajte lagane, prozirne zavjese. Pune i teške tkanine prostoru će pridodati notu glamura, pogotovo ako su protkane zlatnim, srebrnim ili brončanim nitima. Takve će se tkanine osim u prostrane dnevne boravke idealno uklopiti i u raskošne spavaće sobe. Isti materijal možete koristiti kao prekrivač za krevet i kao dekor na prozorima. Presvlake dekorativnih jastuka birajte u skladu s postojećim bojama u interijeru. Jastucima možete dati intenzivniji naglasak skladnom bojom ili kontrastom boje jastuka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije