ZANIMLJIV KONCEPT

Sve je stalo u samo 24 četvorna metra, pa čak i teretana

hotel zoku
Foto: livezoku.com
1/24
03.08.2015.
u 08:30

Hotel Zoku u Amsterdamu osim zanimljivo uređenih soba nudi i pet stanova, a jedan od njih je i garsonijera koju vam predstavljamo

Ako nisu na prvom mjestu, nizozemska arhitektura i dizajn su uvijek u svjetskom vrhu - brojni primjeri građevina uvijek iznova to dokazuju. Vješto skalapajući inovativnost s ekonomičnošću, jednostavnošću i praktičnošću, nizozemski arhitekti i dizajneri stvaraju djela koja se pamte i koja svojim naprednim idejama utiru put novim generacijama kreativaca koji stasaju učeći od njih.

Na primjeru hotela Zoku, koji je daleko od luksuza, raskoši i hedonizma, a kojima često odišu mnogi svjetski hoteli, možemo vidjeti kako se na zanimljiv način može iskoristiti prostor te koncipirati hotel na malo drugačijim temeljima, koji su vidljivi i u samom imenu hotela - zoku na japanskom znači obitelj, klan.

Ovaj hotel svojevrsna je mreža gdje se ljudi jače povezuju, ostvaruju kontakte putem zajedničkih prostorija za rad, sport i druženje a istovoremeno imaju mogućnost privatno vrijeme boraviti u udobnijem okruženju nego što ih nude hotelske sobe.

Foto: livezoku.com

Osim zanimljivo namještenih soba, u kojima caruju minimalizam i funkcionalnost, hotel naime ima male stanove u potkrovlju, zamišljene prije svega kao mjesto za dulje odsjedanje i to obitelji odnosno onih gostiju koji se u hotelu žele osjećati kao kod kuće, da pri ruci imaju sve one sadržaje koji im trebaju. Kako hotelski apartmani košaju puno više nego sobe, mnogi si to ne mogu priuštiti, pa odsjedaju u sobama koje zapravo ne zadovoljavaju svojim sadržajima njihove kriterije. Hotel Zoku odgovor je na sve ove zahtjeve i potrebe.

Foto: livezoku.com

- Ovi mikro stanovi osmišljeni su kao 'privremeni boravak' u kojem 'globalni nomadi mogu živjeti, raditi i družiti se udobno. U stanovima ih ne dočekuje samo krevet koji zauzima centralni dio svake hotelske sobe, nego prostor sa svim sadržajima koji čine i njihove stanove - stoji na internetskoj stranici hotela.

Uz ležajeve i kupaonicu s toaletom, ovakvi mikro stanovi (postoje varijante od 24, 32 i 41 četvorni metar) sadrže i dnevni boravak, kuhinju s blagovanjem, radni prostor i - teretanu! Samo vrsni arhitekti, poput ovih iz studija Concrete znaju iz ovoliko malo kvadrata izvući toliki maksimum i naći u prostoru mjesta za sve ove sadržaje. Sve to uspjelo se i zbog galerije u koju se smjestio prostor za spavanje.

Foto: livezoku.com

Dnevni boravak nalazi se u centralnom dijelu garsonijere u kojem dopire najviše prirodne svjetlosti, a na njega se nadovezuje ostatak dnevne zone - kuhinja i blagovanje. Spavaća i dnevna zone povezane su efektnim stepenicama koje najviše oduševljavaju goste hotela, te ih mnogi uzimaju kao primjer kako riješiti problem maloga prostora u svome stanu.

Naime, koncept stepenica napravljen je tako da se uz pomoć kliznih kotačića mogu pomicati i sakriti te tako dobiti dodatni dragocjen prostor. Istovremeno, sklopljene stepenice skrivaju police u kojima možete odložiti stvari. I radni prostor se također, prema potrebi, kliznim vratima može zatvoriti.

Kako izgleda ostatak stana, kao i zajedničke prostorije u hotelu, možete pogledati u našoj GALERIJI.

>>Novo ruho hotela u kojem su odmarali Jackie Kennedy, kralj Edward i Sofia Loren

Ključne riječi

Komentara 2

SM
smoking
18:31 03.08.2015.

Ovo je predivno uređeno! Oduševljena sam!

ZL
zlatosonja
15:53 04.08.2015.

vrlo zanimljivo, ali su se sličice malo pomiješale, nisu sve iz istog stanića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije