Zlatna pravila

Stručnjaci savjetuju: Oprezno s dekorima!

Stručnjaci savjetuju: Oprezno s dekorima!
Foto: Dom i vrt
1/5
06.01.2013.
u 09:00

Pri kupnji zavjesa i dekora najčešće griješimo odabirom boja i dužina.

Zavjese i dekori u interijeru imaju dvostruku funkciju – naglašavaju eleganciju prostora i štite od neželjenih pogleda. No, znamo li ih izabrati? Postoji nekoliko pravila kojih se valja pridržavati. Pri odabiru zavjesa i dekora birajte ono što se vama sviđa. Ipak, ne odbacujte korisne savjete, pogotovu kad je riječ o vrsti zavjesa i dekora, dužini, načinu nabiranja i šivanja. I dok se sa zavjesama ipak manje griješi, s dekorima, nažalost, nije tako. Dekori su dobrodošli u spavaćim sobama, jer ne propuštaju svjetlo.

Boje dekora valja uskladiti s ostalim bojama 
u interijeru

Zbog toga se obično biraju guste tkanine tamnijih boja. Povezujući funkcionalnost i estetiku, često su duži od samih dimenzija prozora. U dnevnom boravku dekori imaju estetsku funkciju i stoga valja procijeniti jesu li potrebni. Primjerice, nikako se ne uklapaju u male i niske interijere jer zagušuju prostor.

Dekor šir. 290, cijena 245 kn (Zavjese i dekori Renesansa)

– Dekori su zanimljivi u klasičnim građanskim stanovima, tamo dolaze do punog izražaja. No, manje je uvijek više, pa s dekorima ne treba pretjerivati – ističe arhitektica Marina Nardin.
Pri odabiru dekora valja razmišljati i o ostalim elementima u prostoru kako bi bojom i teksturom tkanina bili usklađeni, a dobro je podsjetiti se kako boje utječu na nas. Tako crvena potiče energiju, ali i agresivnost. Dekor Aliz, šir.280 cm, cijena 130 kn (Salon zavjesa Ivana)

Stručnjaci ističu kako u manjoj mjeri ima pozitivan učinak u dnevnoj i radnoj sobi, u kuhinji budi apetit, u spavaćoj sobi može biti uzrok nesanice. Nježnožuti tonovi su pak dobrodošli, ali teške žute dekore treba izbjegavati jer remete koncentraciju. Zelena ublažava stres, a plava nesanicu pa je dobar izbor za spavaću sobu.

Dekor cijena 270 kn (KK dekorativa)

Što se tiče teksture materijala, dizajneri nas vraćaju u secesiju, ali su cvijeće i lišće, omiljeni secesijski elementi, stilizirani i moderni. Isti uzorak tkanine za dekore dobro je odabrati i za druge dekorativne elemente u interijeru, poput jastučića, pokrivača za krevete, stolnjaka...

NE PROPUSTITE: Počele rasprodaje! Vrijeme je za kupnju kuhinje i detalja za dom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije