Naučite se zaštititi

Strah od majstora u kući? Savjetujemo na što trebate paziti

Strah od majstora u kući? Savjetujemo na što trebate paziti
Foto: Pixsell
1/4
18.01.2013.
u 00:58

Jesu li doista uvijek krivi majstori ili nedovoljna priprema i osmišljavanje želja i potreba?

Dolazak majstora u kuću za većinu ljudi je vrlo šokantno razdoblje i već po pravilu – majstore nitko ne voli. Veselje zbog uređenja i osvježenja doma obično pokvari činjenica da većina od nas ima barem jedno loše iskustvo s majstorima. Jesu li doista uvijek krivi majstori ili nedovoljna priprema i osmišljavanje želja i potreba? Majstore oduvijek dijelimo na one koji kvalitetno rade svoj posao i one druge. U našoj je tradiciji i česta navika da za manje poslove u domu zovemo "fušere" ili ljude koji određeni posao rade u slobodno vrijeme te prijatelje koji će nam to obaviti besplatno.

Izbor majstora koji radi u "fušu" često se opravdava nižom cijenom izvedbe. Nažalost, to i nije uvijek tako, jer moguće greške teško je ispravljati i obično su jako skupe. Primjerice, otpadnu li keramičke pločice sa zida, odlijepe li se tapete, procuri li slavina, dignu li se parketi, zgruša li se skupi lak ili se zidovi nakon bojenja počnu ljuštiti, cijena investicije, ali i nezadovoljstvo, i te kako se povećava.

Zato, valja dobro razmisliti koga angažirati. Pri tome je uvijek dobro savjetovati se sa stručnim osobama, ali i točno reći što želite i što se očekuje. I kad nađemo dobrog majstora, iznenađenja nisu rijetka. Najčešće su vezana uz probijanje cijena i rokova. Da bi se od toga barem malo zaštitili dobro je uz potpisani troškovnik sastaviti i dodatni ugovor o pružanju usluga. Uz cijenu i rokove, važna stavka takvog ugovora je i članak o obaveznom uklanjanju nedostataka.

Takav ugovor sastavite u nekoliko primjeraka. Dobro je, iako nije nužno, ugovor ovjeriti i kod javnog bilježnika. Cijena ovjere ugovora katkad se određuje u paušalnom iznosu, a može se odrediti i prema vrijednosti ovjerenog pravnog posla ili prema vremenu za pripremu posla. Dakle, sastavlja li javnobilježnički ured ugovor između investitora i izvođača, to će se dodatno naplatiti.

Dođe li do sudskog spora, ugovor s obrtnikom ili trgovačkim društvom pravovaljani je i obvezujući je i ako nije potpisan kod javnog bilježnika. Ipak, ovjera se između investitora i izvođača preporučuje uvijek kad su u pitanju veći i zahtjevniji poslovi.

7 pravila za lakši dogovor i uspješan posao

Nacrti i rješenja

Krećete li u veću adaptaciju ili prenamjenu prostora u svom domu, razmislite što točno želite i potražite savjet stručne i ovlaštene osobe. Nacrt će vam kasnije biti potreban i za eventualni bankovni kredit, ali i za građevinsku dozvolu. Ona je potrebna ukoliko se zadire u konstruktivni dio zgrade ili izgled vanjske fasade. Katkad su za neke od radova potrebna i odobrenja različitih strukovnih nadležnih tijela. Inače, nacrti su važni i za vaše dogovore s majstorima.

Trošovnik

Krećete li u adaptacije, veće ili manje radove u svom domu, prvo valja napraviti troškovnik. U njemu će biti točan opis radova koje valja obaviti, s točnim izmjerama, popisom i količinama materijala koji su potrebni za određeni posao. Izmjere prostora i izradu troškovnika povjerite građevinskim stručnjacima kako ne bi došlo do kasnijih problema. Tek s troškovnikom valja krenuti u potragu za majstorima kako bi oni mogli dati svoju ponudu. I znajte, cijena nije uvijek presudna!

Nabava materijala

Nabavu materijala za radove možete prepustiti obrtniku ili tvrtki koja će izvoditi radove, ali tog se posla možete latiti i sami. Odluku o tome dobro je donijeti prije konačnog dogovora s majstorima. Ako materijal nabavljate sami, možete znatno uštedjeti, ali i napraviti niz pogrešaka. Ako majstori nabavljaju materijal, ta se usluga i dodatno plaća. Ipak, to nije loša opcija niste li vični skakanju po građevinskim skladištima i prodavaonicama. Taj posao možete povjeriti i drugoj stručnoj osobi.

Izbor majstora

Prema dobivenim ponudama valja odabrati i majstora. Važno je znati i da većina građevinskih obrtnika ne može sve poslove obaviti sama. Stoga, za veće radove treba tražiti i različite stručnjake. Građevinsko-obrtničke radove, poput rušenja, zidanja ili žbukanja, može izvesti jedan majstor, ali različite instalaterske radove povjerite obrtnicima koji se samo time bave. Nije isto polaže li vam pločice priučeni ili školovani majstor s iskustvom. Uz cijenu kao iznimno važan faktor pri odabiru, valja razmišljati i o rokovima i dinamici obavljanja radova i kvaliteti. Stoga, nije loše posao povjeriti osobama s dobrim preporukama. Katkad to može biti dobro iskustvo vaših prijatelja, preporuka stručnih građevinskih osoba, ali i iskustva s foruma. Nemojte se zalijetati i angažirati prvog majstora iz oglasnika. Pogotovu ako sami o poslu nemate pojma.

Dogovor

Kad odaberete majstora uzmite vremena i s njim napravite konačan dogovor. Temelj tog dogovora je troškovnik. Prođite još jednom sve stavke da kasnije ne bi bilo većih nesporazuma. Kod većih i kompleksnijih radova valja biti spreman i na neke iznenadne probleme i povećani opseg posla. To se može dogoditi, ali već pri dogovoru valja i tu mogućnost spomenuti. Uz točan opis poslova koje treba obaviti, dobro je dogovoriti i neke naoko beznačajne sitnice. Primjerice, tko će odvesti šutu i stari materijal?

Predujam

Uobičajeno je da se pri sklapanju ugovora majstorima daje i predujam. Koliko treba novca dati obično ovisi o opsegu posla. Ako majstor nabavlja materijal, a njegova je cijena veća od udjela radne snage daje se i do 50 posto ugovorene cijene. Ako se radi isključivo o radnoj snazi, običaj je oko 20 posto ugovorene cijene. Konačna isplata treba biti odmah nakon obavljenih i pregledanih radova, ako se investitor i izvođač nisu drukčije dogovorili. Ne zanemarujte pregled obavljenog posla, jer kasnije nema natrag.

Ugovor

Temeljni dokument između izvođača i investitora je troškovnik, ali, želite li se i dodatno osigurati dobro je napraviti i pismeni ugovor. U tom ugovoru tri su bitna elementa – cijena, rokovi i opseg posla. Posljednje uključuje i odgovornost prema poslu. U ugovoru valja definirati u kojim slučajevima dolazi do raskida ugovora i kako će se stranke ponašati dođe li do probijanja rokova. Dođe li do kašnjenja majstorovom krivnjom, predviđa se plaćanje penala odnosno niže cijene radova.

NE PROPUSTITE: Savjetujemo! Kako biti sam svoj - soboslikar

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije