Nemoguće situacije

Što učiniti kad pukne cijev, ključ u bravi ili netko provali u stan

nemoguce situacije
Foto: Thinkstock
1/3
11.08.2014.
u 13:19

Ovo su neugodne i nemoguće situacije od kojih boli glava, a tako su svakodnevne. Evo savjeta kako si pomoći

Kad se tako nešto dogodi, čini nam se da nema rješenja, kako su nas svi napustili i, naravno, da, to se događa samo nama. Ma, nije tako, a i za sve ima rješenja.

Ako vam voda curi iz susjednog stana...

Mrlje na stropu ne znače ništa dobro. Kad se pojave, najbolje je odmah stupiti u kontakt sa stanarom iznad vas i pozvati predstavnika sustanara pa u zajedničkom dogovoru pozvati hitne intervencije ili ovlaštenog vodoinstalatera. Zavisno o dijelu gdje je nastao problem, primjerice, na zajedničkim instalacijama ili ventilima, trošak se plaća iz pričuve. Ako je zgrada pod garancijom, onda svu štetu koja nije prouzročena nepažnjom ili pogrešnim rukovanjem možete potraživati od izvođača radova i investitora zgrade. Ako je uzrok curenja kvar (zbog pogrešnog rukovanja, zaboravljene otvorene slavine i sl.) unutar susjedovog stana, on je dužan platiti nastalu štetu.

Foto: pixabay

Ako vam oduzmu parkirno mjesto...

Svađe oko parkiranja sve su učestalije, a da to izbjegnete, svoje plaćeno parkirno mjesto zaštitite stupićem s lokotom ili nekom drugom vrstom zaštite. Pauk ili policija u ovom slučaju ne pomažu. Kontinuirano uzurpiranje možete riješiti samo privatnom tužbom. U dvorištima ili oko zgrada gdje nema plaćenih parkirnih mjesta, parkiranje je dopušteno - svima.

Ako vam netko provali u stan...

Duboko udahnite, ne dirajte ništa, jer tako možete kontaminirati eventualne dokaze i odmah pozovite policiju. Oni dolaze na svaki poziv. Surađujte, dajući što konkretnije informacije koje mogu dovesti do počinitelja i vaših otuđenih stvari. Primjerice, ako imate slike vrijednih predmeta ili zlatnine, to će svakako pomoći u istrazi.

Ako vam pukne ključ u bravi...

Problem će riješiti samo bravar, otklanjanjem postojeće brave i postavljanjem nove. Što je sustav zaštite složeniji, trebat će vam i stručniji majstor. Troškovi se penju s kvalitetom zaštite.

Ako su vam začepljeni odvodi...

Odvodi se mogu čistiti prirodnim putem, primjerice octom i solju, mehanički, dugačkom sajlom... No, to ima smisla ako je začepljenje manje. Za sve drugo najbolje je pozvati hitne intervencije. Slično kao i kod puknuća cijevi, šteta se može naplatiti iz pričuve ako je riječ o zajedničkim vertikalama i horizontalama instalacija. Za sve drugo štetu izravno plaća stanar koji je prouzročio začepljenje.

Ključne riječi

Komentara 5

CZ
carlos_zg
17:41 11.08.2014.

Kad pukne ključ u bravi, pozovi bravara.. Bravo ko je ovaj genijalan savjet napisao.

Avatar think pink
think pink
17:19 11.08.2014.

fascinantni savjeti... na nivou dječjeg vrtića. mlađa grupa. kad se strga brava - pozovite bravara. kod provale - pozovite policiju. kod zaštopanog odvoda- zovite vodoinstalatera. kod puknuća cijevi u susjedovom stanu - zovite tog susjeda.

Avatar think pink
think pink
17:22 11.08.2014.

užasna je šteta što vam je promakao još jedan važan savjet, a kojeg se rijetko tko sjeti - kad vam pregori žarulja - zamijeniti je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije