Svjetske premijere

Stiže nam 5G mreža, ali i TV u 8K rezoluciji

Martina Strukić
10.09.2018.
u 08:50

Vodeći svjetski brendovi predstavili su fantastične proizvode uz koje će život biti lakši i jednostavniji

IFA (Internationale Funkausstellung) zasigurno je najutjecajniji europski sajam suvremenih tehnologija i inovacija, a ove godine u Berlinu se predstavilo gotovo 2000 izlagača. Na sajmu su predstavljeni brojni noviteti, a ako bismo trebali izdvojiti one najbitnije, to bi svakako bili televizori u 8K rezoluciji, najava 5G mreže i upotreba umjetne inteligencije u cilju olakšavanja svakodnevnog života.

Foto: Martina Strukić

Od premijera koje su oduševile pak svakako valja izdvojiti sljedeće. Huaweijeva sestrinska tvrtka Honor održala je u Berlinu europsku premijeru svog pametnog telefona za gejmere – Honor Play. Samsung je pak u Berlinu, na pozornici koja je zauzimala cijeli paviljon, predstavio nedavno premijerno prikazani smartfon Galaxy Note9, ali i brojne druge uređaje za kućanstvo.

Foto: Martina Strukić

Naravno, najviše pozornosti privukao je njihov 8K televizor. Model Q900R radi na Samsungovoj QLED tehnologiji i dolazi u četiri veličine ekrana – 65, 75, 82 i 85 inča. Naravno, pošto još uvijek baš i nema sadržaja snimljenog u 8K rezoluciji, televizor je opremljen tehnologijom upscalinga na tu rezoluciju. Drugim riječima – sam će sadržaj prebaciti u 8K rezoluciju i omogućiti gledatelju, zahvaljujući realnoj slici, gotovo pa 3D doživljaj. Televizori, naravno, uživo izgledaju spektakularno, a na domaće tržište trebali bi stići do kraja godine. Samsung je najavio i The Wall, Micro LED zaslon dizajniran za javne prostore, kao i novi 49-inčni model u liniji The Frame.

Foto: Martina Strukić

– Naš je cilj diktirati trendove, predstavljati pionirske pothvate i nagraditi vjerne kupce inovacijama koje olakšavaju svakodnevicu. Uz mobitele i televizore, jako smo ponosni na našu liniju bijele tehnike koja olakšava život i omogućuje upravljanje putem mobitela. Posebno bih istaknuo novu perilicu rublja koja štedi energiju, potrošnju vode i omogućuje ubacivanje odjeće čak i kad je već počeo ciklus pranja – objasnio je Milan Vujović, direktor marketinga tvrtke Samsung.

LG je pak oduševio linijom proizvoda za kuhinju kojima je moguće upravljati iz daljine, a posebnu pažnju audiofila privukao je brend Bang&Olufsen koji je predstavio, među ostalim, zvučnik Beosuound Edge dizajniran po uzoru na kovanicu kojim se upravlja – kotrljanjem. Što se pak tiče najavljene 5G mreže, stručnjaci kažu da će predstavljati sličnu revoluciju kao što je bila pojava 3G mreže jer brzine downloada i uploada koje omogućuje danas su još nezamislive.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije