Svijet interijera

Eklektični stil – bez jasnih pravila kombiniranja

eklektika
Foto: Living
10.03.2019.
u 07:00

Ovog neobičnog stila uređenja ne treba se bojati. Uz malo hrabrosti i dobru ideju lako ga uklopite i u vlastiti dom.

Možda vam se čini da je eklektični stil uređenja interijera pomalo čudan i neobičan. No, činjenica je da je u posljednje vrijeme postao dosta popularan diljem svijeta, pa tako i kod nas. Ovaj stil uređenja neobičan je upravo zbog toga što podrazumijeva miješanje elemenata svih mogućih stilova uređenja interijera u jednu smislenu cjelinu.

Kakav ugođaj želite?

Urediti interijer u eklektičnom stilu nije nimalo lak posao, iako se možda čini tako. Stoga, ako se želite iskušati u uređenju svoga doma u ovom stilu, kontrasta i različitosti, važno je znati da nije dovoljno samo prikupiti hrpu različitih stvari i nabacati ih u prostor. Potrebno je, prije svega, analizirati prostor koji uređujete i jasno definirati kakav ugođaj želite postići. Važno je biti umjeren i napraviti balans svih elemenata, kako bi konačan učinak bio uravnotežen, oku ugodan interijer u kojemu nema kaosa. Dobra strana eklektike je to da se ne morate rješavati postojećeg namještaja, nego da veliki dio možete upotrijebiti. Možda će biti potrebno staru komodu ili vitrinu prebojiti u neku od željenih boja te ćete na taj način dobiti bazne elemente u prostoru na koje ćete nadograđivati sve druge detalje.

Foto: Living

Bazni su elementi koji se nameću sami po sebi boja zida, podna obloga i komadi namještaja. Zidne tapete u raznim bojama s različitim motivima i uzorcima te štukature na zidu i stropu skoro da su nezaobilazni elementi u eklektici.

Poseban šarm

Slobodno budite maštoviti te se poigrajte elementima različitih tekstura, uzoraka, oblika i znajte da ovdje nema jasno određenih pravila kombiniranja, ali je poželjno odrediti jednu jasnu poveznicu koja će naglasiti elemente koje želite, a ona može biti određena boja, materijal ili uzorak. Iznenadit ćete se kako će i kombiniranje različitih boja, za koje nikada ne biste rekli da mogu ići zajedno, ovoj priči dati jedan poseban šarm.

Foto: Living

Primjerice, budite slobodni pa kombinirajte stari patinirani stol s modernom kožnatom sofom, plastičnim detaljima i perzijskim tepihom. Kombinirati možete i neuredno ožbukani zid sa stilskom foteljom tapeciranom u jarkoj boji i raskošnim kristalnim lusterom. Dakle, poigravanje nespojivim elementima glavna je karakteristika eklektičnog stila i to je ono što ovom stilu uređenja daje poseban šarm i privlačnost.

Oslobodite se formi i slobodno se i vi upustite u avanturu uređenja svoga doma u ovome stilu. Stvorite si originalan prostor u kojemu ćete se osjećati ugodno i opuštajuće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije