NA BOROVJU

Štih konobe u Zagrebu: stan ukrašen s puno kamena

stan Vasilj interijer
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/10
11.10.2014.
u 09:45

Stan je orijentiran na jugoistok, a zbog te orijentacije dnevni boravak navečer ima ugođaj dalmatinske konobe

Hoće li njihov prvi zajednički dom biti opremljen modernim ili vintage namještajem, hoće li sve biti bijelo ili zlatno, je li hrabro imati industrijski pod ili topli parket – sve to bila su pitanja s kojim se susreo mladi bračni par prije useljenja. I tako su za početak kupili samo bračni krevet kako bi mogli u stanu prespavati i osluhnuti prostor u kojem će živjeti.

– Kako smo oboje odrasli na kamenu, u Dalmaciji i Hercegovini, znali smo da želimo dašak svojega kraja preseliti u svoj stan – otkrivaju vlasnici naglašavajući da im je to bila osnovna ideja koju su protegli kroz stan.

Istodobno su željeli mirno, udobno i romantično mjesto gdje će se moći opustiti nakon napornog radnog dana. Presudno je bilo upoznavanje s akademskom kiparicom Petrom Melitom Ivanović koja je pomogla da se njihove ideje ostvare. Centar je njihova doma dnevni boravak kojim dominira kameni zid s četiri lampe te dva lustera koja imitiraju krošnju kroz koju se probijaju sunčeve zrake.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Aluminijski lusteri kiparice Petre Melite Ivanović zamišljeni su poput krošnjica kroz koje se probija svjetlo

– Sve je to stvorilo dojam da ste u staroj kamenoj konobi, a ne u stanu u Zagrebu – ističu vlasnici. Kiparica koja se često bavi i uređenjem interijera, uz svoje originalne lustere, u prostor je unijela i ručno rađeni “čipkasti” stolić od punog drva, bakrenu komodu za TV, radni stol napravljen od kombinacije bakra i punog drva, preuređene komode za razne sitnice, bakreni okvir s leptirićima, ogledalo u ulaznom prostoru...

Blagovaonički stol i stolci prate temu prirode. Izrađeni su od punog drva bez ijednog premaza koji bi pokvario njegovu prirodnu ljepotu.

– S obzirom na to da namještaj govori sam za sebe, odlučili smo ne stavljati slike na zidove. Izuzetak je umjetnička unikatna slika raspetog Isusa u obliku križa u blagovaonici – objašnjavaju vlasnici.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Stol i stolci napravljeni su od punog drva i bez premaza da se istakne ljepota drva

Stan je orijentiran na jugoistok, a zbog te orijentacije dnevni boravak navečer ima ugođaj dalmatinske konobe, a ujutro se čini kao da ste na suncem okupanoj terasi na moru u sjeni borova.

– Prateći boje i materijale iz dnevnog boravka poput benkovačkog kamena, jarunskih oblutaka, drva, bakra i aluminija, preselili smo dio i u kupaonicu. Pločice nalikuju na kamen, a između njih postavljeno je i ogledalo. Takvo postavljanje ogledala vizualno širi prostoriju i daje profinjenu crtu.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Kada se ne koriste kao rasvjeta, rasvjetna su tijela dekoracija

Bijela kuhinja čistih linija rađena je po mjeri. Ideja o svijetlim prirodnim bojama proteže se i spavaćom sobom, a svijetli namještaj rađen po mjeri u kontrastu je s tamnim zidovima boje čokolade. Dio uzorka s dekorativnih zastora prenesen je i na plafon.

– Najdraži nam je suvenir koralj s našeg putovanja u Portoriko, a najdraža dekoracija otisci ručica i nožica naše male curice – ističu vlasnici dodajući da s veseljem pripremaju uređenje dječje sobe.

>>U ovu 100-godišnju kamenu kuću na Krku stala su 2 studija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije