Mala škola uređenja

Štedite na rasvjeti? Evo zašto to ne biste smijeli činiti...

Thinkstock
04.01.2018.
u 15:16

Ako su vam prostorije tamnijih zidova, rasvjetu iskoristite kako biste naglasili određene točke u prostoriji, primjerice mjesto za sjedenje

Kvalitetna rasvjeta u domu ključni je element koji uvelike doprinosi vizualnom dojmu u prostoru, ali i poboljšava kvalitetu stanovanja. Želja mi je u današnjoj temi pomoći vam savjetima i upozoriti vas na moguće pogreške pri planiranju i kupnje rasvjete za vaš dom. Mnogi griješe pa se odlučuju za postavljanje ugradbenih downlightera po svuda u domu misleći da (ako ih ravnomjerno rasporede) dobivaju dovoljno svjetlosti posvuda. Iako ta izvedba može biti dosta jeftina, ona nije dobra zbog toga što ne daje dovoljno svjetla na okomitim površinama.

Foto: Thinkstock

Čak i ako postavite cijeli niz ugradbenih svjetiljki velika je mogućnost da će vaši zidovi ostati tamni i nedovoljno osvijetljeni. Stoga je za dovoljno rasvjete (posebno u prostorima s visokim stropovima) potrebno postaviti odgovarajuće visilice i zidnu rasvjetu. Posebno pripazite da ne pogriješite s downlighterima u kupaonici bez dodavanja svjetla sa strane.

Foto: Thinkstock

U protivnom, stojeći ispod takve rasvjete, na licu se stvaraju sjene pa ono neće biti dovoljno osvijetljeno, što bi moglo ometati vaše svakodnevno uređivanje pred ogledalom. Zato je potrebno postaviti rasvjetu s obje strane ogledala u visini očiju. Dobro osmišljena rasvjeta u kuhinji trebala bi osigurati vizualni ugođaj, što ćete postići visilicama i rasvjetom u staklenim elementima vaše kuhinje. Ali prije svega potrebno je omogućiti dovoljno svjetlosti radnoj zoni u vašoj kuhinji. Nemojte zaboraviti ugraditi LED rasvjetu ispod gornjih kuhinjskih elemenata što će omogućiti da sudoper, radna ploča i ploča za kuhanje budu dovoljno osvijetljeni.

Foto: Thinkstock

Ako je vaša kuhinja dizajnirana tako da nema gornje viseće elemente, onda će najbolje rješenje za to biti nekoliko zidnih ili stropnih (niskonaponskih halogenih) svjetiljki s uskim snopom svjetlosti. Pored glavne rasvjete, ambijentalna rasvjeta ima vrlo važnu ulogu u domu. Nemojte pogriješiti i zanemariti ambijentalnu rasvjetu misleći da ona nije važna.

Ambijentalna rasvjeta poslužit će vam da bi postigli topao, ugodan i privlačan ambijent. Hoće li to biti podne, stolne ili zidne lampe ovisi o veličini i namjeni prostorije. Na tržištu se nudi zbilja veliki izbor ambijentalne rasvjete koja, osim što služi za osvjetljenje prostora, plijeni i svojim dizajnom. Vi odaberite onaj dizajn koji će najbolje odgovarati vašem stilu uređenja doma. Ako niste sigurni u svoj izbor rasvjete najbolje će biti da potražite pomoć stručnjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije