DOM PO MJERI

Spavaće sobe: evo kako ih urediti po savjetima dizajnera interijera

spavaća soba
Foto: Shutterstock
1/8
05.04.2016.
u 14:00

U spavaćoj sobi provedemo trećinu života stoga ona definitivno mora biti mjesto za odmor, opuštanje i uživanje. Kako postići taj efekt dizajnerskim trikovima, namještajem i dekorima, otkriva novi broj Livinga

Kuhinja je srce doma, kupaonica najintimniji dio našeg prostora u kojem živimo, dnevni boravak mjesto druženja i okupljanja, a spavaća soba mjesto gdje se odmaramo i spavamo. Spavaću sobu skrivamo od očiju većinu ljudi koji dolaze u naš dom, nastojimo je ljubomorno čuvati, jer tu su spremljene i neke naše male tajne. Da bi takva soba ispunila naša očekivanja, dobro je slijediti neka pravila njezina uređenja...

Iako je spavaća soba jedna od najvažnijih prostorija u domu, često o njezinu uređenju ne razmišljamo previše zaboravljajući da je to mjesto gdje ćemo provesti gotovo trećinu života. To je i mjesto za odmor, opuštanje i regeneraciju. Čimbenici su to koji u današnjem užurbanom načinu života postaju sve važniji. Psiholozi ističu da, dok spavamo, naš podsvjesni um prihvaća poticaje iz okoline, a to izravno utječe i na kvalitetu sna. Spavaća soba intimno je mjesto i stoga bi trebala biti zaštićena od znatiželjnih očiju.

Tako je jedna od važnih preporuka da u planiranju i organizaciji prostora spavaća soba nikako ne bi trebala biti blizu ulaza u stan ili kuću, najbolje u spavaćem dijelu stana, preporučljivo u blizini kupaonice. Nadalje, kad god je to moguće, preporuka je da bude orijentirana na mirniju stranu, primjerice, na dvorište, svakako uvijek podalje od prometnica ili nekog drugog izvora buke. Prema stranama svijeta najbolja je pozicija istok jer prve zrake sunca čine buđenje lakšim.

Pri planiranju rasporeda namještaja najvažnije je pozicioniranje kreveta. Dok spavamo, želimo se osjećati sigurno i zato je jedna od najboljih pozicija da uzglavlje kreveta bude uza zid. Ako je u spavaćoj sobi bračni krevet, kad god je to moguće valja osigurati da oba partnera imaju pristup s vlastite strane.

Foto: screenshot/facebook

Kako s obzirom na strane svijeta postaviti krevet, koju rasvjetu odabrati, kakav pod, kako dekorirati zidove... Odgovore na ta i još mnoga pitanja pročitajte u novom broju magazina Living!

Trinaesto izdanje najboljeg, najpotpunijeg i najluksuznijeg mjesečnika o uređenju interijera u svojoj se temi broja bavi upravo spavaćim sobama. Naravno, pregršt je još tu inspiracija, savjeta stručnjaka, ideja za uređenje doma. Kao i uvijek, Living vas vodi u dva prekrasna domaća interijera, kuću u Istri i stan u Zagrebu.

Foto: Studio Gle fotka

U raskošnom editorijalu tema su balkoni, a tu vas kroz četiri scenografije inspiriramo kako urediti dnevni boravak na otvorenom artiklima iz domaćih trgovina. U rubrici Makeover donosimo sve o najnovijem trendu u uređenju interijera – metalnim detaljima i metalik zidovima. U rubrici Gadgeterija donosimo najnovije uređaje za kućnu njegu uz koje više nećete morati u salone za ljepotu!

Na gastro stranicama Livinga donosimo recepte za palačinke iz najpopularnijih domaćih palačinkarnica, ali i za nešto izazovnija jela od sezonskih proljetnih namirnica što će oduševiti prave gastronome.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Sve ovo samo je dio bogatog sadržaja stotinu stranica Livinga, ali to nije sve! Uz magazin svaki kupac na poklon dobiva i jednu od knjižica o vrtlarenju – na izboru su tri temama različita priručnika'Mali vrt' koji vam pomaže kako zasaditi sve što vam treba na maloj površini, zatim 'Biovrt' koji će vas uputiti u sve tajne ekološkog vrtlarenja u skladu s prirodom te 'Cvjetni vrt', pomoćnik u planiranju šarenog i lepršavog cvjetnjaka na kojem će vam svi zavidjeti.

Ne propustite nabaviti svoj primjerak Livinga, na svim kioscima za samo 14 kuna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije