KORAK PO KORAK

Sezonska izmjena garderobe: kamo s ljetnom odjećom?

pospremanje ormara
Foto: Thinkstock
18.11.2014.
u 12:15

Gužva u ormaru je ono što nas sve muči - nikada nema dovoljno prostora za svu odjeću. Dolazak zime i sortiranje garderobe prilika je da dobijete više prostora i napokon ga dovedete u red

Pogled na otvoren ormar vrlo često rezultira hvatanjem za glavu. Sve nas muči uglavnom isti problem – premalo prostora za svu odjeću, što rezultira popriličnim kaosom. Rijetki su oni sretnici koji, kada otvore ormar, znaju što im se gdje nalazi, a još su rjeđi oni kojima je zimska odjeća odijeljena od ljetne.

I sama pomisao da biste trebali konačno spremiti laganu odjeću u drugi, a kapute, sakoe, šalove i debele veste u prvi plan tjera vas na očaj. Kako cijela priča ne bi završila samo na planiranju ili se pak sortiranje pretvorilo u posao od nekoliko dana, nudimo vam nekoliko savjeta koji će vam olakšati vaš mali podvig. U tome će nam pomoći Kristina Brkić, medicinska biokemičarka koja se prije nekoliko godina posvetila profesionalnoj organizaciji. Nadamo se da će vas njezine riječi kako organiziranje nije tajanstveni talent, nego vještina koja se može naučiti, dodatno motivirati da krenete u sezonsko pospremanje, ili, bolje rečeno čišćenje ormara.

Foto: pixabay

SORTIRANJE

Izvadite robu iz ormara ili barem onu za koju ste sigurni da je nećete nositi sljedećih tri do četiri mjeseca - savjetuje Kristina Brkić. Ovo je i savršena prilika da napravite veliku inspekciju i da vidite što više zasigurno nećete nositi. Taj dio robe koji ne nosite već dvije godine, s obzirom na stanje u kojem se nalazi, možete donirati ili jednostavno - baciti u smeće. Provjerite trebate li neki komad odjeće odnijeti na kemijsko čišćenje, nemojte čekati ljeto da to učinite.

PRANJE

- Uvijek očistite robu prije nego je spremite za duži vremenski period. To je dodatni napor na kraju sezone, ali će vam odjeća biti zahvalna nakon višemjesečnog stajanja u zatvorenom prostoru - preporučuje organizatorica Brkić. Usto, opranu i složenu ljetnu garderobu nemojte stavljati na direktan udar svjetlosti te u prostor koji ima problema s vlagom.

ČIŠĆENJE

Sezonsko pospremanje ormara izvrsna je prilika da ih i očistimo. Prebrišite stoga ormare unutra i izvana vlažnom krpom. Ne stavljajte robu na police dok se ne posuše. Najtežu odjeću stavite na dno, a onda nju složite lakšu.

- Zimsku odjeću koja je stajala na dnu ormara ili kutijama, naročito vunene stvari, osvježite parom iz pegle kako bi dobile onaj svjež, pahuljasti izgled - savjetuje Brkić

Foto: pixabay

Sezonsko sortiranje prilika je da odvojite odjeću koju više nećete nositi - ako nije previše iznošena, donirajte je potrebitima

SKLADIŠTENJE

Robu koju ćete nositi sljedeće sezone spremite u kutije ili posebne spremnike te odložite na više police u ormaru, podrum odnosno tavan, u kutije ili ladice ispod kreveta ili na ormar ili bilo koji drugi spremišni prostor.

- Ukoliko imate dovoljno dubok ormar, kutije sa sezonskom robom možete smjestiti na police otraga. Time ćete si osigurati da roba koja stoji u prednjem dijelu lijepo stoji i ne pada okolo - napominje Kristina Brkić te dodaje da ne moramo nužno mijenjati izgled svoga ormara prema sezoni. Bitnije je u njemu napraviti reda i da je sve pregledno, ali onako kako vama odgovara.

I ne zaboravite zaštiti odjeću od insekata - najbolje su lavanda i cedrovina. Izbjegavajte kuglice od naftalina. Osim što su teškog mirisa koji će i odjeća poprimiti, naftalin ispušta pesticide koji su štetni kada ih udišete.

>>Pametne vješalice štede prostor i sprječavaju gužvanje odjeće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije