BUDITE DOSJETLJIVI

Saznajte zašto je dobro zadržati ljusku nakon što razbijete jaje

ljuska od jajeta
Foto: Thinkstock
1/4
10.02.2016.
u 17:07

Kora od jajeta ima ljekovita svojstva, a bit će vam od velike pomoći u održavanju kućanstva, ali i u vrtlarenju...

Hranjiva namirnica i dobar izvor bjelančevina, koju svakodnevno koristimo u našoj prehrani, ima i praktičnu, manje poznatu stranu, a koja nije vezana uz kuhanje. Naime, kora od jajeta može se reciklirati, tako što ćete je upotrijebiti u održavanju kućanstva, ali i u vrtlarenju.

Stoga, nakon što razbijete jaja za potrebe kuhanja, ne bacajte koru, nego sačuvajte njezine polutke, koje ćete prema potrebi ostaviti u komadu ili ih zdrobiti, ovisno u koju svrhu je namjeravate upotrijebiti - u kuhinji, kupaonici, vrtu, cvjetnjaku... Nudimo vam nekoliko ideja kako iskoristiti ljusku kao prirodno, ekološko sredstvo.

Foto: pixabay

SKIDA MRLJE - Ljuska od jajeta učinkovita je u uklanjanju mrlja s vašeg rublja te ga čini bjeljim. Prilikom pranja rublja, ubacite vrećicu od tankog propusnog tekstila sa zdrobljenom ljuskom jajeta u perilicu. Ljuske će upiti prljavštinu i masnoću te tako ukloniti mrlje te usput pomoći da rublje ostane bijelo.

Foto: pixabay

DRŽI PUŽEVE NA DISTANCI I HRANI BILJKE - Vaše cvijeće i povrće u vrtu neće napadati puževi, ako područje gdje stabljika ulazi u zemlju pospete komadićima ljuske jajeta. Naime, puževima će rubovi ljuski biti preoštri pa će izbjegavati hodati oko nasada. Usto, zbog velike količine kalcija što je sadrži, zdrobljenu ljusku jajeta dobro je staviti tijekom sadnje (odnosno na dno rupe u koju ćete staviti biljku). Tako ćete utjecati na zdrave plodove rajčice, tikve i krastavaca.

Foto: pixabay

SKIDA KAMENAC I ČISTI CIJEVI - Posve usitnite ljuske jajeta i pomiješajte ih s octom te tom smjesom očistite lavabo ili sudoper i mrlje nastale od kamenca će otići. Također, ljuskama možete pročistiti cijevi - stavite ih u odvod i pustite snažan mlaz vode.

Foto: pixabay

SKIDA NEČISTOĆE - Usitnjena kora jajeta, stavljena na dno vaze ili termos posude, skida kamenac i nakupljene nečistoće, kao i ostatke zagorene hrane na loncima i tavama.

Foto: pixabay

ZA ČIST BALKON - Prilikom sadnje u zemlju za cvijeće možete dodati i usitnjene komadiće ljuske jajeta jer će tako zemlja biti obogaćena korisnim kalcijem. Također, ljuske jajeta, sačuvane u polutkama, stavite na površinu tegle (vrh ljuske neka bude prema gore) - tako ćete spriječiti da se zemlja iz tegle pri jakoj kiši rasipa po balkonu ili terasi.

>>Uzmite ocat, sodu bikarbonu i limun i napravite svoje učinkovito sredstvo

Ključne riječi

Komentara 2

MR
MRUDante
08:20 11.02.2016.

đizs!

VY
Vynncoo
07:47 11.02.2016.

Veće budalaštine za života neću čuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije