KLJUČ JE U PRIPREMI

Selidba ne mora biti stres: evo kako da prođe što bezbolnije

selidba
Foto: Thinkstock
03.03.2019.
u 07:00

Selidba podrazumijeva barem jednomjesečno razmišljanje i planiranje milijun detalja, počevši od eventualnog raskida ugovora o najmu bivšeg stana, promjene adrese u dokumentima...

Iako bi selidba načelno morala biti događaj kojem se čovjek veseli, jer se u pravilu selimo u veće i novije stanove ili kuće te na bolje i poželjnije lokacije, ona se najčešće pretvori u intenzivan stres za koji želimo samo da što prije prođe, a koji ubije sve veselje i svu euforiju.

Milijun detalja

Naime, selidba podrazumijeva barem jednomjesečno razmišljanje i planiranje milijun detalja, počevši od eventualnog raskida ugovora o najmu bivšeg stana, promjene adrese u dokumentima, prijenosa internetskog priključka i sličnih obaveza, pa do onog najgoreg dijela – pakiranja namještaja i imovine, transfera na novu lokaciju, a potom raspakiranja, montaže i ponovnog slaganja.

Uz rastavu, bolest, gubitak posla i voljene osobe, prema istraživanjima, selidbe su najveći stres u životu

Foto: pixabay

Da bi sve prošlo što bezbolnije, iako će takvo što i koštati, najbolje je rješenje angažiranje profesionalaca koji, ovisno o dogovoru, praktički sve mogu obaviti umjesto vas. Ipak, većina se odlučuje sama pakirati imovinu. U tom slučaju, u tvrtki za selidbe Migra daju nekoliko praktičnih savjeta na koje je lako zaboraviti od silnog stresa.

Foto: pixabay

– Neka kutije za selidbu budu teške do 25 kilograma, izrazito teške stvari pakirajte u manje kutije, a knjige, slike i slično pakirajte okomito. Lomljivi inventar treba dobro osigurati i izolirati, a sve kutije je poželjno pojačati ili dodatnim kartonom ili s nekoliko slojeva selotejpa s donje strane. Ne zaboravite napisati sadržaj kutija na gornje strane kutija kako bi useljenje u novi stan bilo što jednostavnije i praktičnije.

Foto: pixabay

Pakirate li stvari sami, nabavite čvrste kutije u više dimenzija, folije, “bubble” folije, mnogo ljepive trake, prekrivače i markere. Pri selidbi se, po logici stvari, prvo prazne podrum i potkrovlje, a potom stan. Treba dobro isplanirati raspored namještaja u novom stanu, u kojem se prvo montiraju kuhinja i kupaonica, a potom postavlja sve ostalo. Također, potrebno je odrediti mjesto u novom stanu na koje ćete odložiti većinu stvari dok ne dobiju svoj novi kutak.

– Preporučljivo je dan prije selidbe osigurati parket i tepihe u starom stanu od ogrebotina. Također, potrebno je obavijestiti ostale stanare o selidbi, ali i pobrinuti se za odmrzavanje hladnjaka i ledenice, očitavanja satova za plin i struju... kako bi na dan selidbe sve prošlo glatko – kažu u Migri.

 

Mekano u vrećice

Naravno, ne zaboravite izmjeriti dimenzije ulaznih vrata novog stana te stubišta kako bi sav namještaj iz starog stana mogao biti unesen. Krupniji namještaj je suvišno pakirati jer su kombiji za selidbu ojastučeni da se spriječe oštećenja, uz to se na licu mjesta može omotati zaštitnom folijom. Laganije stvari poput odjeće, posteljine, ručnika i ostalih tkanina uputno je pakirati u plastične vreće jer zauzimaju manje mjesta.

Pri angažiranju tvrtke za selidbe, treba zatražiti ponude više njih. Cijena će ovisiti o udaljenosti lokacija, količini stvari i usluga koje ćete koristiti, a usluga procjene morala bi biti besplatna.

Uz dobru organizaciju i detaljnu pripremu, selidba će trajati kratko i proći bez živciranja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije