LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Odlična kuća - sve se vrti oko atrija

Kuća u centru Ljubljane od 120 m2 stilski savršeno spaja prirodne elemente s urbanim štihom i trendi detaljima te su sve prostorije u njoj okrenute prema atriju
28. veljače 2020. u 07:00 1 komentara 13764 prikaza
kuća ljubljana
Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Pogledajte galeriju 1/21

Novosagrađena kuća u Ljubljani od 120 m2, uz rijeku Gradaščicu, ima jednostavan, no vrlo zanimljiv koncept budući da se sve prostorije otvaraju u unutrašnji atrij, što je uvelike odredilo njezino uređenje – odabir boja, materijala i raspored namještaja.

Svi ti elementi nastojali su ići ukorak s atrijem ispunjenim zelenilom. To je i bila namjera dizajnerskog Studija GAO – da unutrašnji stil kuće potpuno korespondira s eksterijerom. Sretna okolnost bila je da su i želje vlasnika išle u tom pravcu.

– Stil je definiran prirodom, ali u urbanom duhu budući da se kuća nalazi u sklopu uređenog naselja i svega kilometar od centra grada. A upravo to su htjeli i vlasnici, da njihov dom bude opušten i životan interijer u koji će gosti rado navraćati – kaže Petra Zakrajšek iz Studija GAO.

kuća ljubljana | Autor : Mateja Jordovič Potočnik Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Vlasnici su, naime, ugostitelji i često u svome domu priređuju druženja i večere pa je u dnevnoj zoni naglasak stavljen na blagovaonicu i kuhinju, a ne boravak kako to obično biva. Otvoreni prostor društvene zone, korištenje prirodnog drveta, bakrenih visilica i tapecirane klupe doprinijeli su sofisticiranoj, ali i domaćoj atmosferi.

kuća ljubljana | Autor : Mateja Jordovič Potočnik Foto: Mateja Jordovič Potočnik

– Kuća jednostavno diše i u njoj se neprestano osjeća toplina što odgovara otvorenom stilu života koji vodi ova tročlana obitelj – ističe dizajnerica. Kako bi se prema funkcijama vizualno odijelio prostor open spacea i dobila privatnost, stavljeni su minimalni vizualni efekti: između boravka i kuhinje to su hrastove letve koje su ujedno i vertikalni mini vrt za svježe začine koje vlasnica koristi svakodnevno u kuhanju.

kuća ljubljana | Autor : Mateja Jordovič Potočnik Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Isto tako, šank tamne boje s barskim stolcima dijeli kuhinjski i blagovaonički dio. S druge strane kuće nalaze se kupaonica te tri spavaće sobe – glavna roditeljska, dječja i gostinjska. Spavaonice su ujedno jedine sobe u kojima postoje zavjese, a uređenje je vođeno namjerom da se postigne harmonija i ravnoteža. Samo opremanje bilo je ograničeno budžetom.

– Dogovorili smo se s vlasnicima da zbog toga nećemo kupovati skupe dizajnerske komade, nego ćemo ići na kvalitetu materijala i izvedbe – ističe Petra Zakrajšek dodajući kako je gotovo sav namještaj rađen po mjeri.

kuća ljubljana | Autor : Mateja Jordovič Potočnik Foto: Mateja Jordovič Potočnik

 

stan tajvan LIJEPO I FUNKCIONALNO Garsonijera od 22 četvorna metra dobila je i spavaću sobu Zidovi spavaće sobe u crnoj boji? Zašto ne! (ne)poželjne boje Zidovi spavaće sobe u crnoj boji? Zašto ne! Trend Evo kako ukomponirati najtraženiji uzorak sezone u dom
  • doktorica:

    djeluje prilično hladno,nema one prave kućne atmosfere.