LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Saša Šekoranja - najpoznatiji “šaptač cvijeću” otkriva koliko su biljke bitne u interijeru

Cvjetne instalacije koje ovise o godišnjem dobu Sašin su zaštitni znak; od sezonskog cvijeća uvijek uspijeva napraviti – senzaciju!
17. siječnja 2018. u 09:15 0 komentara 973 prikaza

Ime koje je u nas sinonim za kreacije s cvijećem, ono Saše Šekoranje, spominje se u puno širem umjetničkom kontekstu jer sve što ovaj svestrani i nadareni umjetnik dotakne pretvara se u senzaciju za sva osjetila.

Odlučio je s nama podijeliti kada i kako sve stiže, gdje pronalazi inspiraciju i što ga pokreće na stvaranje novih, bajkovitih sadržaja.

 | Autor :

Vaši blagdanski ukrase, kako  vaše galerije i Velveta tako i drugih izloga bili su prilično bajkoviti. Otkud ideje i inspiracija za takve blagdanske bajke?

Najčešće me inspiriraju sami materijali, ponekad inspiraciju nalazim na najneočekivanijim mjestima, poput nekog detalja koji me zaintrigira i iz toga se razvije čitava priča. Proces od same ideje do realizacije veoma je brz jer, ako se ne realizira odmah, dolazi druga ideja. Znate, inspiracija i mašta se ne mogu potrošiti. Što više radim, više je ideja, kao kada sam brao cvijeće iz svoga vrta, što sam ga više rezao, više je cvjetalo.

 | Autor :

Iako ste većini poznati kao umjetnik s cvijećem, vi radite puno više, bavite se uređenjem interijera, fotografijom...Kada sve to stignete i koliko je to slično, odnosno različito?

Studio Franić Šekoranja vodim sa svojim prijateljem Deanom. Imamo sjajne arhitektice, atmosfera je odlična, što je jako važno. Ponekad mislim da ništa ne radim, a onda se uhvatim da cijelo vrijeme radim, cvijeće, slikarstvo, dizajn… Sve ima isti nazivnik, a to je vizualnost! Sve što radim upravo je primjenjivo u svim kategorijama… boje, proporcije teksture… Slike i cvijeće u interijerima su poput potpisa u gotovom interijeru.

Koji su vaši projekti na koje ste posebno ponosni?

Jako volim hotel Kompas jer je jako pročišćen i poput galerije pun je mojih radova (crteža). Adriatic u Rovinju svakako je cjelovit projekt i u svakom detalju slojevito dotjeran… Kino boutique Kaptol u koje rado odlazim... Ima puno privatnih kuća kojima sam izrazito zadovoljan, ali krajnje i najveće je zadovoljstvo kada vidite da ti prostori zaista funkcioniraju i žive s ljudima.


 | Autor :

 Koliko su biljke (odnosno cvijeće) bitni u prostoru i kako ih kombinirati?

Jako su bitne, unose svježinu i mijenjaju dojam koji ostavlja prostor. Npr. sada u zimi, kada u dom unesete crnogoricu i potentne lukovice amarilisa, koje naslućuju proljeće, nekako lakše se prebrodi zima… Obožavam u proljeće vaze pune trava, ljeti divlje grane ruža pune trnja… Jesen nosi svoje plodove i žuto lišće koje pada po cijelom stanu.
:: Ono što radite drugačije je od svega ostalog na tržištu. Pokazalo se uspješnim, no koliko je hrabrosti trebalo usuditi se biti drukčiji? 
 Nisam hrabar, ne razmišljam tako, igram se i ne kalkuliram, a biti drugačiji – pa to mi jest jedino privlačno! Zahvalan sam na tome što tako mogu živjeti i da su me ljudi prepoznali.

Kada biste morali istaknuti pet ključnih stvari koje su potrebne u interijeru, koje bi to bile i zašto?

To mi je doista teško jer sve ovisi o investitoru i njegovim potrebama i navikama. Meni je važna rasvjeta zbog atmosfere, zatim velik krevet u kojem mogu raditi i crtati, kuhinja za druženje i svakako – udobni stolci .

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.