zaštita doma

Sakrijte se iza zavjesa od nemilosrdnog sunca

Shutterestock
26.06.2019.
u 09:02

Pazite da zavjesama vizualno ne smanjite prostor. Manje prostorije zahtijevaju svjetlije i prozračnije nijanse

Kad je u pitanju suvremena arhitektura stanovanja, vlasnici interijera pri gradnji sve se češće odlučuju klasične zidove zamijeniti velikim staklenim površinama, kliznim stijenama ili klasičnim prozorima u nizu koji opet zauzimaju veću zidnu površinu.

Na taj način postiže se spektakularniji vizualni dojam, u naš dom ulazi više prirodnog svjetla, a za toplih proljetnih i ljetnih dana interijer se otvaranjem staklene pregrade praktički spaja s okolišem. Međutim, postoje trenuci kad se želimo odvojiti u intimi svog doma, postići ugodnu i toplu atmosferu ili jednostavno ljeti zaštititi drvene podove ili vrijedan namještaj od pogubnog djelovanja sunčevih zraka.

Foto: Shutterstock

Tada na scenu stupaju zavjese – važan detalj u našem domu za koji pri odabiru moramo unaprijed odlučiti koju će funkciju ispunjavati kako bi krajnji rezultat bio dobar. Budući da upravo proživljavamo još jedno vruće ljeto u nizu, a kako stručnjaci neprekidno upozoravaju, to je trend koji je u porastu i možemo samo očekivati da će u ljetima koja dolaze temperature biti sve više, zavjese u našim domovima imat će sve važniju praktičnu ulogu, ali to ne znači da onu estetsku možemo zanemariti.

Dapače, pametnim odabirom zavjese mogu zadovoljiti sve potrebe vlasnika interijera. Sretnici među nama, čiji je dom orijentiran tako da nikad nije na udaru najjačeg sunca, a pritom stanuju na mjestu koje je okruženo prirodom, pri odabiru zavjesa mogu se odlučiti za tanke prozračne materijale koji prigušuju svjetlost taman toliko koliko je potrebno i pritom ne zagušuju prostor. Međutim, ako je vaš životni prostor većinu dana na udaru sunca, a pritom imate u domu velike staklene površine, klima-uređaj neće biti dovoljan da stvori ugodnu atmosferu, a pogotovo neće zaštititi parkete i namještaj od sučevih zraka. Srećom, danas na odabir imamo toliko modela zavjesa te raznih modela i uzoraka tkanina da se za svaki dom može pronaći rješenje.

Foto: Shutterstock

Za početak, morate birati između tkanina od prirodnih ili umjetnih tkanina. Dok odlučujete, imajte na umu da je zavjese od prirodnog materijala, poput pamuka ili lana, puno teže održavati jer zahtijevaju redovito glačanje nakon svakog pranja.

Također, za takve zavjese valja odvojiti više novca nego za one od umjetnih materijala. Želite li da vaš dom izgleda elegantno sa zavjesama, birajte dvoslojne od kojih će gornji sloj biti od baršuna ili brokata, a danas je vrlo moderno da dekor-zavjesa bude nešto duža od visine prostorije te da otmjeno pada po podu.

Osim klasičnih zavjesa, već godinama iz trenda ne izlaze vrlo popularne panel-zavjese kojima je vrlo jednostavno manipulirati i traže puno manje tkanine (klasične zavjese zbog nabiranja treba kupovati u dvije širine prozora), ali mehanizam kod nekih proizvođača zna biti vrlo skup. Također, popularne su i rolo zavjese koje izgledaju vrlo uredno i ne zauzimaju dodatni prostor pa su dobar odabir za manje prostore te tzv. rimske zavjese koje se prilikom podizanja slažu poput jedra i vrlo su efektan ukras na prozoru.

Ako iz bilo kojeg razloga u svom domu ne želite ili iz zdravstvenih razloga ne možete imati zavjese, od sunca se možete zaštititi i na druge načine.

Foto: Shuitterstock

Klasične rolete danas su uglavnom pravilo pri gradnji, a želite li postići topliji i prirodniji dojam ili uređujete dom u mediteranskom stilu, možete se odlučiti za drvene žaluzine čije su letvice pomične pa prema želji možete u dom pustiti više ili manje svjetlosti.

Naravno, postavljanje žaluzina zahtijeva puno veći budžet, a njihovo održavanje nije nimalo jednostavno. Jedno od mogućih rješenja su i vrlo popularne tende koje se mogu postaviti čak i na prozore premda to u našem podneblju nije običaj, ali ako imate veliku terasu, možete je ukrasiti tendom koja, osim što je lijep ukras na terasi, vrlo učinkovito štiti od sunca. S obzirom na to koliko je vaša terasa izložena vjetru, odabrat ćete i model tende.

Kod nas su najčešće klasične horizontalne tende koje imaju mehanizam za izvlačenje, ali na tržištu postoje i vertikalne te kupolaste tende. Za najzahtjevnije vremenske uvjete, kada je vaša terasa izložena jakom vjetru, poželjne su tzv. pergola tende koje se obično postavljaju na terase veće kvadrature, a zimi se mogu potpuno zatvoriti te vam omogućiti korištenje terase i u zimskim mjesecima.Naravno, za takve intervencije morat ćete odvojiti veće iznose, ali dugoročno se isplati jer mehanizam kvalitetne tende trajat će godinama, a jedino što ćete po želji ili potrebi mijenjati jest tkanina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije