KOPENHAGEN

Restoran u cijelosti napravljen od reciklaže i s prekrasnim vrtom

restoran kopenhagen
Foto: Chris Tonnesen
1/10
16.07.2019.
u 07:27

Prozori, šank, vrata, stolci, stropni dekori... i niz ostalih komada i detalja u restoranu Väkst napravljeni su od recikliranih materijala, a srce prostora je staklenik sa zelenilom

Zelene koncepcije odnosno pokušaj povezivanja s prirodom i zelenilom nisu ništa novo u arhitekturi i dizajnu, no svaki novi primjer iznova budi interes i oduševljava sve one pobornike takvih tendencija u umjetnosti.

Ako još takav projekt ima i dodatno značenje ili priču (a gotovo je uvijek tako), onda je on svakako vrijedan pažnje. Takav je i novootvoreni restoran Väkst u Kopenhagenu za čije je uređenje odgovoran arhitektonski studio Genbyg.

Osim odabira boja, materijala, podnih obloga, namještaja, rasvjete i detalja kao i stvaranja vizualnog indentiteta i brandiranja, studio je bio angažiran i za osmišljavanje 'zelene zone' – dijelova u restoranu namijenjenih zelenilu – cvijeću i začinima.

Foto: Chris Tonnesen

To je, uz korištenje prirodnih materijala i što jednostavnijeg izgleda restorana, bio jedini uvjet vlasnika. Studio je koristio reciklirane materijale (metal, drvo, plastika, staklo – svi predmeti izrađeni od ovoga su zapravo od recikliranih materijala) na svakom koraku, a usto je zelenu zonu osmislio kao staklenik.

Primjerice, police iza šanka su izrađene od datoteka ladica iz Nacionalnog muzeja danskog arhiva, a blagajna je konstruirana iz stare tvornice parketa. Svjetiljke su napravljene od limenki u kojim se nekoć pakiralo mlijeko, a stropne obloge u podumskom prostoru su nekad bili stolnjaci.

Foto: Chris Tonnesen

Srce prostora je staklenik koji je podignut iznad stepeništa kojim se silazi na donju etažu restorana odnosno podrum, tako da objekt nema 'temelja' odnosno donju konstrukciju, nego samo bočne strane i krov, koje su ispunjene visećim teglama s biljem. Zeleni vrt nalazi se na nekoliko mjesta u restoranu – na policama, stropu, uglovima, kao živi zid koji dijeli stolove....

Foto: Chris Tonnesen

- Opća vizija bila je stvoriti prostor s dizajnom koji odražava nordijsku kuhinju i nudi dvostruku atmosferu restorana i vrta. Dodatna ideja bila je stvoriti živ i organski prostor, nešto poput ugođaja sličnom vrtnoj zabavi – ističe dizjaner Rasmus Fex.

>>Novo ruho Takenoka: japanske delicije u zen atmosferi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije