LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Rasvjetom do blagdanske čarolije

Stare lampice koje više nećete koristiti na drvcu ili u ukrašavanju interijera nemojte baciti, već ih prenamijenite. Omotajte njima vjenčiće, kartonske krugove ili krugove od žice
06. prosinca 2017. u 09:46 0 komentara 4300 prikaza
Foto: Shutterestock

Nije tajna da dobra rasvjeta interijeru daje karakter, da ga može učiniti prostranijim, dati mu toplinu... Upravo u vrijeme blagdana rasvjeta je u središtu, kako u eksterijerima tako i interijerima. Božićnom rasvjetom postiže se poseban blagdanski efekt i upravo je dobra rasvjeta ono što podiže cijeli doživljaj, odnosno stvara atmosferu.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako bi rasvjeta imala pozitivan utjecaj, potrebno je posvetiti puno pozornosti odabiru lampica, ali i samom postavljanju. Bez obzira postavi li se u privatne ili poslovne prostore, trgovačke centre, na ulice ili trgove, zaokružuje blagdansku priču i teško je zamisliti blagdane bez dekorativne rasvjete.

 | Autor :

Pri uređenju eksterijera važan je čimbenik i vanjska rasvjeta. U današnje vrijeme posebno treba obratiti pozornost na velike uštede na energiji, i to korištenjem LED žarulja, LED traka i drugog.

Glavne prednosti su: manja potrošnja energije, dulji vijek trajanja, fizička čvrstoća, manje dimenzije, neograničene mogućnosti izvedbe i dizajna. Ove godine u svojim božićnim kolekcijama sve su velike kuće specijalizirane za uređenje interijera naglasak stavile upravo na rasvjetu.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Ikea tako predlaže kombinaciju različitih ukrasnih rasvjetnih tijela za stvaranje blagdanske čarolije u domu. U Zara Homeu pažnju su posvetili detaljima pa tako i najmanje ukrasne sitnice – svijetle! H&M Home također je asortiman “podebljao” ukrasnom rasvjetom, a kada se sve to kombinira s njihovim tekstilima s blagdanskim motivima, svaki dom pretvara se u pravu bajku.

 | Autor :

Ako ste se pak uz interijer odlučili rasvjetom ukrasiti i eksterijer, uz klasične božićne motive poput svjetlećih sobova i Djedice na ljestvama, možete nabaviti i cijele mreže lampica u koje možete odjenuti kuću.

Prednost im je svakako činjenica da je riječ o LED rasvjeti koja troši znatno manje energije. Dakako, puno rasvjete u domu i oko njega zahtijeva i mjere opreza. Lampice gasite kad nema nikoga kod kuće, kupujte samo one koje su atestirane i s jasnim deklaracijama kod ovlaštenih prodavača. Nije loše provjeriti instalacije prije povećanja opterećenja i svakako vodite računa da vam nisu sva rasvjetna tijela produžnim kabelom priključena na jednu utičnicu. Slijedeći ove savjete, izbjeći ćete da se slavlje pretvori u tragediju izazvanu požarom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.