ŠUMA U GRADU

Prva zgrada u svijetu prekrivena zimzelenim stablima

zeleni neboder švicarska
Foto: Stefano Boeri Architetti
1/7
11.05.2016.
u 10:01

U Lausanni niče neobičan zeleni neboder na 36 katova na kojem će biti posađeno preko 100 stabala, 6000 grmova i 18000 biljaka

Zeleni toranj u Lausanni u Švicarskoj sa 36 katova imena „Toranj cedrova“ bit će dom za više od 100 stabala, 6000 grmova i 18000 biljaka koje će biti raštrkane preko 3000 četvornih metara zelene površine. Biljke će štititi stanove od jakih vjetrova, prašine i buke, te će pružiti ugodniji pogled na grad.

Bit će to doslovno šuma u gradu. Toranj cedrova nije samo toranj niti jednostavna visoka stambena zgrada. To je prototip novih stambenih modela koji nudi udobnost stana, prekrasan pogled na grad i susjedstvo, sa vegetacijom različite vrste cedrova.

Arhitekt Stefano Boeri opisuje svoj projekt kao „vrata za raj“, živući simbol nove veze između urbane atmosfere i prirode, potvrđujući tako nevjerojatni balans prirode i grada, jezera, šume i polja sa cestama i betonom.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Zgrada će biti visoka 117 metara, pravokutnog oblika 52 x 15,5 metara, orijentirana sjever-jug, sa 36 katova, uključujući teretanu, urede, stanove, restoran i 5.000 četvornih metara trgovačkog centra.

Više informacija o zelenom neboderu potražite OVDJE.

>>Europa dobiva najveću urbanu farmu na krovu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije