domaći dizajn

Prvih 10 godina Prostoria obilježava spektakularnom izložbom

Prostoria
21.09.2021.
u 06:51

Svojim je pionirskim poslovnim putem na ovim područjima Prostoria ohrabrila i druge hrvatske te regionalne proizvođače namještaja da usvoje dizajn kao premisu svojeg razvoja

Hrvatski dizajn-brend namještaja Prostoria obilježava deset godina svojeg djelovanja izložbom „Prostoria 10” u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu. Od 25. rujna do 8. listopada ova će izložba prikazati njezin dinamičan i strelovit razvoj kao međunarodnog dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom. Sofe Revolve, Match, Cloud, Up-Lift, stolice Rhomb, Monk, Dobra, fotelje Polygon, Strain i dr. samo su neki komadi namještaja koji već deset godina žive u hrvatskim prostorijama, a iz Zagorja odlaze u sve dijelove svijeta.

Foto: Prostoria

Ulaz na izložbu “Prostoria 10” slobodan je za sve građane koje se poziva i na interakciju s umjetničkom instalacijom Prostoria Net (autor: Numen/ForUse). Ona je postavljena na travnjak ispred Paviljona poput velikog urbanog namještaja za druženje građana, izrađena je u pogonu za obradu metala Prostorije, a simbolizira inovativni duh ovog brenda.

Foto: Prostoria

Prvi puta će se predstaviti i fotografski projekt Revisiting Architecture (art direkcija: Biro arhitekti) kojim se povezuju vrijednosti modernističke arhitekure Zagreba s jezikom dizajna produkata iz Prostorije, a radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija njezinom jeziku dizajna proizvoda. Ovaj slikovni esej slikan je u Poglavarstvu Grada Zagreba, KD Vatroslav Lisinski, Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Kockici i Rumunjskom paviljonu na Zagrebačkom velesajmu. Prostorijino usmjerenje na inovaciju, ulaganje u znanje i tehnologiju, razvilo je suvremeni hrvatski industrijski dizajn, koji do prije deset godina nije postojao. Postav izložbe dizajnirao je studio Grupa koji surađuje s Prostorijom od samih početaka.

Foto: Prostoria

“Prirodna pripadnost produkata Prostorije u ambijent modernističke arhitekture ukazuje na njihova zajednička vrijednosna izvorišta, iako sami proizvodi Prostorije nisu nužno „modernistički“. Oni nikako ne pripadaju samo zagrebačkoj ili regionalnoj dizajnerskoj sceni, već je domašaj globalni. No, Prostoria nije nastala u vakuumu, nego baštini i dalje razvija vrijednosti sredine iz koje je izrasla.“ – Maroje Mrduljaš, teoretičar arhitekture.

Foto: Prostoria

Na izložbi će se predstaviti kompleksan proces razvoja proizvoda zasnovan na pomicanju granica materijala i forme te prinicipima održivosti. Skulpture Esencija (autor: studio Boir) tematiziraju prirodne materijale i majstorske vještine u Prostoriji, dok su instalacije “Umjetnost u tvornici” kiparice Anđele Vilić nastale od ostataka materijala iz proizvodnje koji se definiraju kao „otpad“, a ona im kroz svoj umjetnički koncept ugrađuje novo značenje. Štof by Prostoria predstavlja se svojom kolekcijom dizajnerskih torbi koje će se i moći kupiti u muzejskom dućanu na izložbi, a izrađene su od ostataka tkanina iz proizvodnje.

Foto: Prostoria

“Naša je želja bila svijetu predstaviti arhitektonske dragulje Zagreba koji su pomalo zaboravljeni. Sve ove lokalne vrijednosti objedinili smo u jedinstveni holistički jezik koji će prezentirati snagu lokalnog stvaralaštva hrvatskim građanima, ali i međunarodnoj javnosti.

Foto: Prostoria

Svaki dizajn novog proizvoda potaknuo nas je na inovacije u proizvodnoj metodologiji i ulaganje u novu tehnologiju. Otvorenost za razvoj i promjene, upornost i istraživački duh vođen stvaranjem novih vrijednosti kontinuirani je proces u Prostoriji, koji je postao naša baština. Nama Prostorija nije posao, već strast prema građenju novih vrijednosti. Ova će izložba predstaviti od čega je Prostoria sazdana, a posjetitelji će imati priliku doživjeti sam brend mnogo dublje.  Naime, unatrag deset godina smo se razvili od jedne hale za ojastučeni namještaj u Zagorju - u industrijski centar za proizvodnju svih elemenata namještaja koji s jednog mjesta odlazi u javne i rezidencijalne interijere u čitavom svijetu. Par godina od osnutka i redovitih prezentacija na svim ključnim svjetskim sajmovima, proizvodnja je eksplodirala jer je internacionalno tržište prepoznalo kvalitetu naše proizvodnje i dizajn. Koliko važnosti pridajemo autentičnosti i kvaliteti proizvoda, govori činjenica da u istraživanje, razvoj i dizajn ulažemo 10% od svojeg ukupnog godišnjeg prometa.” – ističe Tomislav Knezović, vlasnik Prostorije koji stoji iza njezinog impresivnog razvoja.

Foto: Prostoria

Riječ je o netipičnom biznismenu kojemu je razvoj proizvoda omiljeno radno mjesto. “Zarazu” prema dobrom dizajnu prenijela mu je supruga arhitektica, a nadogradio ju je svojim senzibilitetom prema kvalitetnoj izvedbi. Ova je sinergija dodatno dinamizirana suradnjom s dizajnerima u Prostoriji, a kao svojevrstan pothvat preslikan je na sve suradnike.

Foto: Prostoria

Prostoria je nastala bez predvodnika u regionalnoj industriji, da bi s vremenom sama to utjelovila. S druge je strane ušla u životne i poslovne prostore hrvatskih domova, a i šire – trenutno svoj namještaj Prostoria izvozi u preko 60 država i prodaje u preko 1000 premium salona u svijetu.

Foto: Prostoria

Svojim je pionirskim poslovnim putem na ovim područjima Prostoria ohrabrila i druge hrvatske te regionalne proizvođače namještaja da usvoje dizajn kao premisu svojeg razvoja. Upravo zbog toga proglašena je vodećom tvrtkom iz regije za svoj doprinos širenja kulture dizajna u poslovanju, od strane 58. Međunarodnog sajma namještaja u Beogradu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije