Štednja energije

Projekt budućnosti - personalizirana klima za svakog od nas

ušteda
Foto: Promo fotografija
03.08.2018.
u 10:45

Ušteda energije naš je zadatak, a zanimljivo rješenje nudi arhitekt Carlo Ratti

Pitanje kako uštedjeti na grijanju i neučinkovito centralno zamijeniti jeftinijim načinom zagrijavanja prostorija potaknulo je arhitekta Carla Rattija na zanimljiv projekt. Ratti je krenuo od činjenice da se mnogo energije gubi na grijanje praznih ureda, domova i rijetko korištenih kvadrata u zgradi. Stoga je uskladio čovjekovu prisutnost s grijanjem prostora i za to postavio infracrvene grijače.

– Osjetljivi infracrveni grijači vođeni su sofisticiranim praćenjem pokreta i stvaraju preciznu personaliziranu klimu za svakog čovjeka. Pojedini termalni ''oblaci'' slijede ljude kroz prostor, osiguravajući sveprisutnu udobnost, uz poboljšanje ukupne energetske učinkovitosti – ističe arhitekt.

Sustav se sastoji od infracrvenih lampi montiranih na strop, čiji će nagib fokusirati zrake zračenja na ljude dok prolaze ispod.

– Opcija je – kaže Ratti – koristiti signale mobilnih telefona kako bi se pratila pozicija ljudi u zgradi, a to znači da svaka osoba može birati svoje postavke temperature.

Projekt je predstavljen na Bijenalu arhitekture u Veneciji. Projekt je razvio MIT Senseable City Lab, zajedno s MIT centrom za bežične mreže te mobilno računalstvo i arhitekturu. Projekt su sponzorirali MIT energetska inicijativa i energija ENEL.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije