U MIKSER KONKURENCIJI

Produkt dizajn je itekako živ! Predstavljamo HomeWork radni stol

HomeWork radni stol
Miran Krčadinac
24.05.2017.
u 08:56

O ovom impresivnom komadu razgovarali smo s dizajnericom Vlatkom Blakšić, koja uskoro sudjeluje na Mikser festivalu, jednom od najvećih dizajnerskih događanja u regiji

S konceptom radnog stola HomeWork multidisciplinarna radna skupina s adresama u Zagrebu, Karlovcu i Novom Sadu nastupit će sutra na Mikser festivalu, jednom od najvećih dizajnerskih događanja u cijeloj regiji. Riječ je o radnom stolu HomeWork inspiriranom školskim klupama prošlosti, a nastoji odvojiti rad od udobnosti doma, istovremenim spajanjem u jedan proizvod. O tome kako je prototip razvijan i što je bila inspiracija koja je uopće dovela do njegove materijalizacije razgovarali smo sa zagrebačkom produkt dizajnericom Vlatkom Blakšić, jednom od autorica ovog impresivnog komada namještaja.

Foto: Miran Krčadinac

"Sve je krenulo s radionicom Dizajn u praksi - Erasmus projekt koji je organiziralo i Hrvatsko dizajnersko društvo s partnerima VERN i Prostoria. Prostoria nam je zadala temu: Home Office. Formirale su se četiri grupe na radionici, a grupa je interdisciplinarna jer je tako radionica bila koncipirana. Tu su bili participanti različitih zanimanja. Svatko je u grupi imao svoj dio zadatka, no skupa smo radili brainstorm. Zbog toga je baš i bilo interesantno kako se različite struke prožimaju kroz razvoj nekog proizvoda", objasnila nam je produkt dizajnerica Vlatka Blakšić.

Na početku je njena skupina radila istraživanje tržišta i potreba za zadanu temu, gdje je uskočila Irma Mihovec Schmidt (stručna specijalistica poduzetničkog menadžmenta iz Zagreba). Zatim je novosadska grafička dizajnerica Simona Dolinga svaku radionicu slagala u prezentacije. Inženjerka drvne tehnologije Margareta Kovačić (iz Karlovca) preuzela je palicu kada je grupa trebala složiti konstrukciju i drvne spojeve stola, a Vlatka je osmislila ideje, crtala i skicirala stol. Sve to skupa, isprepleteno, rezultiralo je jednim kompletnim produktom – stolom HomeWork.

Foto: Miran Krčadinac

Kako tvrdi Blakšić, ideja stola HomeWork razvila se iz tiju priča: "Prva je ta inspiracija školskom klupom, jer je zadatak bio HomeOffice, a prvi susret s radom od doma je domaća zadaća i s dodatnim pretincem ispod klupe. Problem je što kod klupe nastradaju koljena, to nije ergonomski dobro riješeno, a tu smo doskočili tom problemu sa kosinom od ispod, dobili smo pretinac, prostor za skladištenje, ali koji nimalo ne smeta za koljena".

Drugi dio je vidljivi "trag vremena" na površini kože, kako se ispisuje vrijeme na, npr. staroj kožnoj jakni ili torbi, tako se na dugotrajnom komadu namještaja poput ovog stola može s vremenom uočiti gdje se najviše pisalo ili odlagalo nešto. Tako se stol personalizira.

"To ima emotivnu vrijednost jer nije poanta u trošnosti materijala, nego u sentimentu i izlizanosti", objasnila je dizajnerica Vlatka.

Foto: Miran Krčadinac

"A treći dio je bila jedna inspiracija u sitne sate... Moj djed je bio arhitekt i kada sam u srednjoj školi radila ručne nacrte, lijepila sam hamer papir za stol sa selotejpom u rubovima papira… pa sam se sjetila kako mi je rekao da napnem rubove sa selotejpom, da će mi čvršće držati nacrt na stolu i trokuti neće pomicati papir. To su prave lekcije naših starih. Od tuda je došao izgled nogu stola, kada se gleda tlocrtno, koje prodiru kroz ploču stola", ispričala nam je Blakšić.

HomeWork na Mikseru

Grupa je prijavila stol HomeWork na domaći Tjedan dizajna, natječaj za Expo, a sutra će se pojaviti i na Mikser festivalu u Beogradu, jednom od najvećih dizajnerskih događanja u cijeloj regiji, i to u sklopu izložbe Ghost Project 2017 - Novi nomadi. Riječ je o međunarodnoj platformi za talentirane dizajnere. Sam projekt je iniciran 2006. godine kao mala lokalna izložba, da bi narednih godina prerasla u jednu od najvećih regionalnih smotri talenata iz područja dizajna, a zatim i u mjesto razmjene iskustava i ideja među mladim dizajnerima različitih kultura, iz svih krajeva svijeta. 

Pod sloganom "Novi nomadi", Ghost Project 2017 okuplja mlade dizajnere i njihovu viziju o tome kako intervencije dizajnera mogu poboljšati život ljudi u pokretu i omogućiti im da naprave novi dom, bez obzira na to jesu li primorani ili to čine svojevoljno. Natječaj traga za inovativnim dizajnerskim rješenjima multifunkcionalnih predmeta koji se koriste u domaćinstvima, mobilnih radnih jedinica, sredstava učenja u pokretu, mobilnih uličnih skloništa, transformativnih javnih prostora, prilagodljivih okruženja, održivih životnih koncepata suvremenih nomada, koji zadovoljavaju viječne ljudske potrebe za slobodom i pripadanjem.

Ovogodišnji žiri, sastavljen od uvaženih profesionalaca, odabrao je 39 projekata iz 15 zemalja, a jedan od njih je upravo radni stol HomeWork.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije