OD SAVSKE KOMUŠINE

Predstavljena kolekcija ekološke posteljine i posoblja Lijepa naša Sava

Lijepa naša Sava
Foto: Promo fotografije
1/6
25.09.2014.
u 10:12

Ekološka posteljina i posoblje Lijepa naša Sava izrađuju se od savske komušine, čija uporaba, osim što ima ekoloških prednosti, pridonosi i zapošljavanju stanovništva seoskih područja te međunarodnoj turističkoj i gospodarskoj promociji rijeke Save

Kolekcija ekološke posteljine i posoblja Lijepa naša Sava autorice Mine Petre Petričec predstavljena je danas u Hrvatskoj kući. Ta se jedinstvena kolekcija izrađuje od prirodnoga ekološkog materijala domaćega podrijetla – komušine, koja je biološki ostatak u poljoprivrednoj proizvodnji, a autorica nadahnuće crpi iz tradicije i idejnim rješenjem, oblikom i mjerama prilagođuje ekološku posteljinu potrebama tržišta.

– Ekološka posteljina i posoblje Lijepa naša Sava jedinstveni su upravo zbog materijala od kojega se izrađuju. Komušina je prikupljena na poljima kukuruza uz rijeku Savu, gdje se kukuruz od davnina koristi za hranu, a komušina za izradu cekera, torbica, papuča i drugih uporabnih predmeta. Posebno je važna uporaba komušine u izradi posteljine i posoblja jer ona osim ekoloških ima i mnogo drugih prednosti – istaknula je autorica, poznata etnodizajnerica Mina Petra Petričec.

Foto: Promo fotografije

Predstavljanju je nazočila i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol koja je istaknula da Ministarstvo poljoprivrede već godinama podupire projekt Lijepa naša Sava te da istoimena kolekcija ekološke posteljine i posoblja pokazuje kako se poljoprivredna dobra mogu prikazati na moderan način. Potporu projektu dao je i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić koji je naglasio važnost očuvanja tradicije i baštine po kojoj je Hrvatska jedinstvena i prepoznata u svijetu, čemu zasigurno pridonosi i kolekcija Lijepa naša Sava.

Ekološka posteljina i posoblje nastali su uz potporu društveno odgovornoga projekta Lijepa naša Sava, kojemu je cilj podizanje svijesti o važnosti zaštite rijeke Save, oživljavanje njezinih turističkih i gospodarskih potencijala na temeljima održivosti te očuvanje bogate tradicijske kulture i baštine uz nju. Projekt je 2008. godine pokrenula Coca-Cola HBC Hrvatska u suradnji s tadašnjim Ministarstvom regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture te Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save. Lijepa naša Sava danas okuplja više od 56 partnera na svim razinama, od državnih ustanova, nevladinih udruga, turističkih zajednica i malih tvrtka do pojedinaca.

– Kolekcijom ekološke posteljine i posoblja Lijepa naša Sava želi se potaknuti dugoročno održive gospodarske i turističke potencijale rijeke Save te pridonijeti povratku građana rijeci Savi i očuvanju bogate tradicijske kulture i baštine uz nju – rekao je Igor Ćutuk, rukovoditelj odnosa s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska.

Mina Petra u kolekciju Lijepa naša Sava ugradila je stvaralaštvo utemeljeno na baštini i prirodni ekološki materijal domaćega podrijetla, što je važno i za zapošljavanje stanovništva seoskih područja – predmeti se izrađuju ručno i za njihovu izradu nisu potrebna veća ulaganja ni utrošak energije. Također, način proizvodnje posebno pridonosi održivomu razvoju usklađenom s ekološkim ciljevima i načelima očuvanja prirode, okoliša i vodenih tokova.

Više o projektu Lijepa naša Sava pročitajte na mrežnoj stranici www.lijepanasasava.hr i Facebooku www.facebook.com/LijepaNasaSava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije