Mala škola uređenja

Pospremanje doma nakon blagdana

slike
arhiva
02.01.2020.
u 06:44

Kako najlakše počistiti dom i vratiti sve u “normalu”, otkriva Ankica Juričević

Vrijeme blagdana i proslava je iza nas. Pred nama je ozbiljan zadatak, pospremiti dom i vratiti sve opet u “normalu”. Odakle početi? Krenimo prvo od skidanja ukrasa s božićnog drvca. Kad ste poskidali sve kuglice i druge ukrase, važno je organizirano ih posložiti u kutije. Ovo će vam pomoći kako bi se lakše i brže snašli sljedeće godine kad vam opet budu zatrebali.

Foto: arhiva

Zaštitite dekoracije od vlage

Kako vam se ne bi dogodilo nakon godinu dana da se ne možete sjetiti gdje ste odložili koje dekoracije, važno je sortirati ih u kutije. Jednu kutiju odredite za adventske dekoracije, drugu za lampice, a treću za kuglice i druge ukrase za bor.

Foto: arhiva

Važno je kutije pohraniti na suho mjesto, u protivnom vlaga bi mogla naštetiti dekoracijama. Plastične kutije s dobrim poklopcem puno su bolje rješenje od kartonskih kada riječ o zaštiti od vlage. Obično se dogodi da se pokoja kuglica ili ukras razbije. Nemojte ih bacati jer ih možete iskoristiti za ukrašavanje okvira za slike, posuda za cvijeće i slično, te tako dobiti originalne i unikatne rukotvorine. Nakon skidanja i skladištenja dekoracija potrebno je temeljito očistiti dom. Prašinu po namještaju lako je obrisati i ispolirati ga, ali što ako vam se dogodilo da su djeca kolačima uništila tepih ili sofu? Što je još gore od toga, netko je za proslavu Nove godine prolio čašu crnog vina po novoj kutnoj garnituri? U ovom slučaju najbolje je imati namještaj s presvlakama koje se mogu skidati i prati. Prije pranja dijelove presvlake namočite u sredstvo za skidanje mrlja i dobro utrljajte pa tek onda stavite u perilicu. Ako i nakon toga mrlje ostanu vidljive, presvlake odnesite na kemijsko čišćenje. Možda fotelje i sofe nemaju presvlake? U tom slučaju bolje je odmah pozvati servis za dubinsko čišćenje nego pokušavati sami trljati mrlje krpom ili spužvom.

Foto: arhiva

Mini makeover doma

To bi moglo još više produbiti i povećati mrlje. Dubinsko čišćenje kutne garniture traje oko sat i pol, a sušenje jedan dan. Imate li potrebu za čišćenjem tepiha, svakako je bolja varijanta odnijeti ga iz doma na servis čišćenje nego čistiti ga sami doma. Na ovaj se način puno bolje i kvalitetnije očisti. Jedino što ćete morati čekati pet do sedam dana da bude gotov. Sad kad je sve gotovo i nema više dekoracija, osjetit ćete prazninu u domu, ali ovo je idealna prilika da napravite mini makeover dnevnog boravka. Ako prostor to dopušta, zamijenite mjesta manjim komadima namještaja, promijenite zavjese, jastuke, deke, a mirisnim svijećama upotpunite osjećaj topline. Na ovaj ćete način unijeti male ali važne promjene kojima ćete osvježiti dom dok još traje zima.

Foto: arhiva

Pet savjeta za čišćenje:

1. Upotrijebite najobičnije plastične čaše za odlaganje kuglica. Na ovaj ćete način najbolje sačuvati kuglice. Spremite svaku pojedinačno u čaše koje ćete potom složiti u kutije.

2. Osim što je važno dekoracije sačuvati od utjecaja vlage, pripazite također da ih ne izlažete visokoj temperaturi i direktnom suncu. Najbolje je pridržavati se uputa proizvođača, pogotovo kada su posrijedi električni ukrasi.

3. Pravilno namotajte ukrasne lampice kako biste ih poslije lakše razmotali i sačuvali živce, ali i izbjegli moguće kvarove na njima. Najbolje će biti namotati ih oko kartonske ambalaže ili komada tvrđeg kartona.

4. Nemojte osjećati prazninu sada kada je došlo vrijeme skidanja blagdanskih dekoracija, nego uživajte radeći mali makeover dnevnog boravka.

5. Sačuvajte ostatke ukrasnih papira od poklona. Iskoristite ih za kreativnu igru s djecom. Možete ih rezati i lijepiti te tako ukrašavati kartonske kutije i slične predmete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije