Mali podsjetnik

Porez se ne plaća ako se stan prenosi na bračnog druga ili djecu

porez na nekretnine
Foto: opereta
1/2
13.10.2014.
u 11:00

Otuđenjem nekretnine smatra se prodaja, zamjena i drugi prijenos nekretnine

Pri prodaji nekretnina važnu ulogu ima i plaćanje poreza. Ali, odmah valja i podsjetiti da se porez na dohodak od imovine ne obračunava ako se prodaje nekretnina koje je služila za stanovanje.

– To je uvijek dobro spomenuti prodavateljima, jer često se izgube u moru različitih zakonskih propisa – ističu agenti u posredovanju prodaje nekretnina agencije Opereta, dodajući kako je sasvim druga priča kad se nekretnina otuđuje. Porezna osnovica prilikom otuđenja nekretnine, a to je prodaja, zamjena ili neki drugi prijenos nekretnine, razlika je između tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku otuđenja i nabavne vrijednosti uvećane za rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda (inflacija). Na tako dobivenu osnovicu zaračunava se porez od 25 posto.

Porez na dohodak od imovine ne obračunava se ako se prodaje nekretnina koja je služila za stanovanje. Također, nema oporezivanja ako je otuđenje izvršeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji, primjerice između roditelja i djece.

>>Vlasnik nekretninu ne može prodati, založiti ili iznajmiti bez suglasnosti bračnog druga

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije