provjerite

Na dobro raspoloženje utječe i kvalitetan zrak u vašem domu

zrak
Foto: Thinkstock
1/3
06.08.2015.
u 10:00

Hoćemo li se u nekom prostoru osjećati dobro ovisi i o kvaliteti zraka. Mirisi, klima, presuh ili prevlažan prostor, visoke ili niske temperature... sve to utječe na naše raspoloženje

Na lošu kvalitetu zraka utječe hlapljenje različitih kemikalija, od sredstva za čišćenje koje koristimo svaki dan do različitih ljepila ili boja. Primjerice oko 300 različitih tvari otkriveni su u našim domovima: najčešće su to alifatski i aromatski spojevi, uključujući formaldehid, sadržan uglavnom u otapalima i ljepila koji se koriste za lijepljenje ploča iverice, brodskog pod, tepiha, zavjesa...

Unutarnja kvaliteta zraka također utječe prašine i grinje. Kućna prašina sadrži mikroorganizme i druge biološke agense, kao što su virusi, bakterije, aktinomicetama, gljivične spore, grinje, alge, amebe, perut, ljudske dlake... Ovi biološki agensi mogu izazvati zarazne bolesti posebno od respiratornih i alergijskih bolesti.

Foto: pixabay

Evo nekoliko savjeta kako poboljšati zrak!

1. Pratiti temperaturu i vlažnost zraka, jer osjećaj topline i hladnoće je blisko povezan s vlagom. I kod kuće i u uredu relativna vlažnost treba biti između 45 i 55 posto. Pretjerana vlaga i temperature iznad 25 ° C može izazvati rast plijesni i plijesni.
2. Redovito zračite prostor. U hladnom dijelu godine otvaranjem prozora rasipa puno topline: Bolje ih otvoriti u potpunosti za 10 minuta nego ostaviti odškrinute satima. Za ljetnih dana otvorite prozore preko noći ili rano ujutro.
3. Pripazite da se ispod tepiha slučajno ne skuplja vlaga. Uzrok može biti loša ventilacija zgrade pa se zidovi "znoje".

Foto: pixabay

4. Trebate li obojati stan, lakirati parkete ili pak novom lazurom i bojama osvježiti namještaj ili stolariju pripazite kakve proizvode koristite. Nevjerojatan je podatak da se količina emisije hlapivih organskih spojeva povećava s novim materijalima, a pod utjecajem temperature i vlažnosti okoliša.
5. Čistite redovito sustave za grijanje i hlađenje uređaji i ovlaživači. To su idealna stanište za mnoge organizme.

>>Mrlje od prstiju očistite komadićem kruha, a masnu mrlju dječjim puderom!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije