Podne obloge

Parket, pločice ili smola? Savjetujemo kako odabrati

Parket, pločice ili smola? Savjetujemo kako odabrati
Foto: Dom i vrt
1/3
14.10.2013.
u 18:38

Čitatelje Doma i vrta savjetuje i vodi tijekom faza planiranja i uređenja stambenog prostora 
Mirjana Mikulec

Izabrati idealan pod za svoj dom nije lak zadatak. Treba paziti na veličinu prostora, na dojam koji se želi ostaviti, ali dakako i na budžet kojim se raspolaže. Donosimo tri izbora najatraktivnijih podnih obloga za vaš stambeni prostor. Tijekom odabira važno je jednako tako uzeti u obzir estetski dojam kao i njihovo što je moguće lakše održavanje. I zapamtite, neke kombinacije jednostavno nisu dobre, primjerice, postavljanje zidnih pločica na pod.

Keramičke pločice

Popularne podne obloge za mokre dijelove stambenih prostora. Postoji velik izbor boja, dezena, dimenzija te odluka koje keramičke pločice odabrati nije nimalo laka. Savjetujemo da kod malih kupaonica odaberete svjetlije pločice, dok su kod većih kupaonica dopuštene sve kombinacije i boje. Keramičke pločice su „hladne" te se malim trikovima prostor prekriven keramikom može utopliti. Kod jednobojne keramike možete se koristiti fugom u raznim bojama koja će unijeti toplinu i razigranost poda ili upotrijebiti keramiku različitog dezena ili nepravilno slagati keramiku na polovinu ili trećinu sljedeće pločice kako bi se unijela dinamika i toplina unutar prostora. Trenutačno su pravi hit pločice s ornamentalnim uzorkom koji keramički pod transformiraju u atraktivan keramički tepih.

Parket

Atraktivan, lako se održava i dugotrajan – parket svakako zauzima prvo mjesto među podnim oblogama. Postavljanjem parketa u stambeni prostor interijer se potpuno transformira, upotpunjuje prostor toplinom i privlačnošću. Danas na tržištu ima mnogo vrsta parketa, od klasičnog, dvoslojnog, troslojnog, industrijskog parketa, seljačkog poda... koji mogu zadovoljiti svačiji ukus. Vrste drva su također mnogobrojne, kao i mnoge opcije završnih obrada te dimenzija letvica. Kod odabira i postave parketa savjetujemo da uzmete u obzir nekoliko parametra:

Veličina prostora – kod manjih prostora odaberite parket svjetlije boje te manjih dimenzija letvica, dok kod velikih prostora možete koristiti tamnije i svjetlije boje parketa većih dimenzija letvica.

Smjer polaganja parketa – kod uskih prostorija uvijek je dobro postaviti parket paralelno s kraćom stranicom kako bi se prostor vizualno proširio.

Boje namještaja i zidova – ako ste skloni svjetlijem namještaju i boji zidova, možete se odlučiti za tamnije parkete, što će u konačnici rezultirati vrlo atraktivnim izgledom interijera.

Smola

Visokodekorativne smole kao materijal „budućnosti" sve su više zastupljene u interijerima. U projektiranju interijera njihove neograničene mogućnosti nametnule su se kao neiscrpan resurs projektnog rada i estetskog dojma. S pomoću njih može se izvesti pod bilo koje teksture, boje, dezena... Prednosti ovakvih podova brza su izvedba, vodootpornost, što omogućava postavljanje smole u sve prostorije, lako održavanje, te stvaranje jedinstvene i neponovljive scenografije prostora.

Savjeti

1 Kod odabira parketa uvijek imajte na umu veličinu prostora u koji se postavlja kako ne biste odabrali predimenzioniranu letvicu parketa, previše zagušili prostor pretamnom bojom parketa ili postigli sterilni i presvijetli prostor svijetlom bojom parketa.

2 Učinite svoj keramički pod interesantnim i toplom igrom nepravilnog slaganje keramike, keramikom različitog dezena te fugom u boji, no vodite računa da u tom slučaju zidne obloge budu neutralne, jednobojne.

3 U slučaju da ne želite skidati postojeću keramiku ili parket a želite novi pod savjetujemo brzu i jednostavnu promjenu izgleda vašeg poda postavljanjem visokodekorativne smole. Moramo napomenuti da je prije ovakvih zahvata dobro pozvati stručnjake koji se bave izvedbom podova od visokodekorativnih smola kako bi utvrdili stanje postojećeg poda na koji bi se stavljala smola.

NE PROPUSTITE: VIDEO Bez njih je prostor nezamisliv! Upoznajte podne obloge

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije