festival dizajna

Ovogodišnji Zagreb Design Week održat će se u Jadran filmu krajem rujna

Sanjin Strukić/PIXSELL
21.06.2024.
u 10:41

Tema ZGDW-a 2024. je „Breaking the Glass Ceiling“, u prijevodu „Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna“. Ovom temom festival želi promovirati različitosti i zalagati se za jednakost, kreativnost i suradnju u dizajnu

Najveće događanje za dizajn u Hrvatskoj, XI. Zagreb Design Week, održat će se od 25. do 29. rujna 2024., na jedinstvenoj lokaciji, u Jadran filmu. Kultni filmski studiji u Dubravi poslužit će kao kulisa festivala dizajna koji otkriva ovaj novoobnovljeni prostor kao najzanimljivije mjesto za događanja u Zagrebu.Tema ZGDW-a 2024. je „Breaking the Glass Ceiling“, u prijevodu „Razbijanje staklenog stropa: Revolucija dizajna“. Ovom temom festival želi promovirati različitosti i zalagati se za jednakost, kreativnost i suradnju u dizajnu. Ovogodišnja država partner je Italija čiji utjecaj na dizajn ne treba posebno isticati. I dok su talijanski dizajneri dobro poznati, dizajnerice su ostale u njihovoj sjeni. u suradnji s Veleposlanstvom Italije, posebno je za ZGDW osmišljena izložba talijanskih dizajnerica koja će biti predstavljena u studiju koji je za ovu priliku preimenovan u „Talijanski paviljon“.

1/15

Posebnost ovogodišnjeg izdanja niz je gostujućih izložbi. Tri izložbe grafičkog dizajna dolaze iz Amerika. Svjetska prijestolnica dizajna 2024., aglomeracija San Diego (SAD) / Tijuana (Meksiko), predstavlja se izložbom o međusobnim kulturnim utjecajima, „Percepción Peculiar“. Festival dizajna Local Chile predstavlja čileansku scenu izložbom „Sur Emergente“, a predavanje će održati Joaquín Béjares H., direktor festivala. Anchorage Museum donosi suvremenu scenu Aljaske s naglaskom na inuitski dizajn. Barcelona Design Week gostuje dvjema izložbama modnog dizajna iz serije „Sustainable Change“ — „Gender perspective in fashion“ i „Fashion for body diversity“.

Jedan od filmskih studija nosi ime Orsona Wellesa, jer upravo je ovdje 1960-ih snimao jedan od najpoznatijih režisera svih vremena. Studio Orson Welles ugostit će najbolje dizajnirani namještaj na hrvatskom tržištu, koji se već tradicionalno predstavlja na ZGDW-u. Budućnost hrvatskog dizajna biti će predstavljena ZGDW izložbom fakulteta i škola, na marketu će te moći kupiti proizvode direktno od dizajnera, dok je četvrtak 26. 9. rezerviran za modnu reviju.

Upravo su otvorene prijave za čak osam programa. Između ostalog možete se prijaviti za međunarodnu nagradu za dizajn ZGDW AWARD. Odabrani radovi bit će predstavljeni izložbom na ZGDW-u, a svečanost dodjele nagrada održat će se na otvorenju.

U parku, na glavnoj pozornici, održavat će se predavanja, paneli, glazbeni i filmski programi. Prostor je to za cjelodnevno opuštanje uz razne aktivnosti, radionice i širok izbor hrane i pića. Ulaz na ZGDW je slobodan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije