Festival dizajn

Ove godine dizajn distrikt Zagreb ukazuje na važnost lokalnih puteva

06.04.2018.
u 10:19

Ovom prigodom, Dizajn distrikt Zagreb objavljuje dva Javna poziva budućim sudionicima programa: Otvoreni poziv za sudjelovanje u programu festivala i Otvoreni natječaj za izložbu Lokalni putevi

Lokalni putevi / Local Pathways središnja je tema i programska okosnica trećeg izdanja vibrantnog interdisciplinarnog i multimedijalnog open-air festivala Dizajn distrikt Zagreb (DDZ), koji će se od 14. do 17. lipnja održati u tzv. ‘zoni Martićeva’, sada već prepoznate kao najkreativnije gradske četvrti. U četiri festivalska dana mogu se očekivati izložbe u eksterijeru i interijeru, instalacije i intervencije u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, radionice, razgovori i okrugli stolovi, sajam knjiga, te književne i glazbene večeri.

“Program festivala Dizajn distrikt Zagreb određen je način da on ne slavi kreativnost kao izoliranu kategoriju svojstvenu isključivo umjetnicima, već da ju potiče među stanovnicima četvrti i brojnim posjetiteljima svih dobnih skupina. Festival u okvirima potrebnog, lijepog i korisnog, umjesto ekskluzivnog, sve aktere povezuje u ravnopravno promišljanje izgradnje javnog prostora. Stvaralački duh potaknut projektom cilja na postupne i racionalne, ali sigurne promjene koje Zagreb dugoročno mogu preobraziti u predvodnika održivog pristupa kulturi.”, istaknula je Ira Payer, kreativna direktorica festivala.

Posve se prirodno stoga nametnula tema “Lokalni putevi / Local Pathways” kao središnji izložbeni, predavački i izvedbeni program festivala Dizajn distrikt Zagreb 2018 koji će se odvijati u prostorima napuštene Vojne bolnice u Vlaškoj. Za ovaj dio programa DDZ je objavio Javni poziv na svojoj internet stranici, a na njega se do početka svibnja mogu prijaviti inicijative koje se na specifičan način bave autentičnim lokalnim temama i fenomenima, bilo da je riječ o već realiziranim projektima, onima koji su u razvoju, ili pozitivnim scenarijima za budućnost. Festivalski sadržaj koji uobičajeno bilježi oko 30 tisuća posjetitelja i suradnju s oko 80-ak lokalnih partnera i održava program na gotovo stotinu mikrolokacija, i ove će godine afirmirati neiskorištene prostore na području zagrebačke donjogradske četvrti čija je žila kucavica Martićeva ulica.

Ovom prigodom, Dizajn distrikt Zagreb objavljuje dva Javna poziva budućim sudionicima programa: Otvoreni poziv za sudjelovanje u programu festivala i Otvoreni natječaj za izložbu Lokalni putevi.

Organizatori festivala su dizajnerski kolektiv Superstudio i udruga Dizajn centar Zagreb, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije