IDEJE S TV EKRANA

Ovako izgleda interijer inspiriran filmom "Moja Afrika"

stan Zadarska
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/9
09.08.2014.
u 09:15

U stanu je većina novog namještaja, no postoje i stariji komadi. Uređenje poštuje načela feng shuija.

Stan od oko 75 četvornih metara na zagrebačkoj Trešnjevci uređivan je u nekoliko faza, pojedina idejna rješenje rađala su se u hodu, a često su nastajala – stjecajem okolnosti.

Vlasnica sama potpisuje uređenje interijera, no priznaje da su stolari i ličioci znali dati sugestije koje su tijekom radova realizirane. To je došlo do izražaja u završnoj obradi i izradi nekih finih detalja, primjerice, kliznih vrata, kutiji za skrivanje električnog brojila i male ukrasne niše u kuhinji.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

– Ključna je odrednica bila želja da živim okružena lijepim i da mi bude ugodno, da prostor bude svijetao, prozračan. Na diskretan i nenametljiv način uređenje je spontano poštovalo neka osnovna načela feng shuija, što na prvi pogled nije vidljivo – ističe vlasnica te dodaje kako je misao vodilja bila da se prostor ne smije zatrpati glomaznim i tamnim elementima.

Naime, strop je relativno nizak (2,6 metra) pa je prije svega vizualno željela postići unutarnji sklad. Kada bi se trebalo stilski okarakterizirati stan, kaže, moglo bi ga se nazvati “kvazineokolonijalnim stilom”. Potkrepljuje to brojnim detaljima, poput chesterfield garniture od tkanine, a ne od kože, kao što je uobičajeno, lampom-slonom, kamenim replikama kanopa iz Egipta...

Možda po stilu, ali ne i po bojama i materijalima, sve to djelomično podsjeća na modernu verziju filma “Moja Afrika” s Meryl Streep i Robertom Redfordom.Prije preuređenja u stanu je bilo suvišnih vrata pa su neka zazidana, a neka zamijenjena kliznima. Dio namještaja rađen je po mjeri, pojedini elementi su došli iz “ranijeg života“ i nisu imali nikakve veze s izvornom koncepcijom uređenja, a na kraju su se jako dobro uklopili.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

– “Bali” komoda nije ciljano kupljena za prostor i čak sam je razmišljala obojiti u bijelo ili srebrno, ali na kraju sam zaključila da, iako je tamnosmeđ i masivan element, ne narušava koncepciju prostora, dok je većina ostalih elemenata postupno kupovana.

Ormari i vitrina u dječjoj sobi stari su 30-ak godina i gotovo su završili na smetištu, a bojenjem i novim ručkicama udahnut im je novi život. U interijeru ima zanimljivih komada, slika prijatelja, poklona, suvenira s putovanja...

>>Moderna vila u Alpama pravi je "muzej" dizajnerskog namještaja

Komentara 1

DU
Deleted user
16:57 09.08.2014.

nisam čitao tekst ali sigurno negdje stoji IKEA... Firma koja prodaje jeftini namještaj za skupe novce, iz tih razloga jašu po zaposlenicima i ne plaćaju porez u zemlji u kojoj vrši promet... sad hrvati mogu da kupe banjalučki namještaj i da ga zovu "iz snova", a on dolazi iz šipova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije