Za male prostore

Originalna rješenja za uređenje malih stanova

Originalna rješenja za uređenje malih stanova
Foto: Dom i vrt
1/6
18.12.2013.
u 00:04

Drvce na stropu, slapovi lampica, originalni crteži na zidovima ili podovima i vaš stančić spreman je za blagdane

Svi suočeni s nedostatkom stambenih kvadrata muku muče s ukrašavanjem doma. Međutim, nema potrebe za očajavanjem. Naravno da u maleni stan nećete moći nagurati golemu božićnu jelku, ali zahvaljujući originalnim rješenjima dizajnera interijera i vaš dom može “odjenuti” božićno ruho. Police, zidovi, pa čak i stropovi, ako imate dobru ideju, mogu postati prostor za vaše kreativno izražavanje. Dakako, pritom ne treba zaboraviti ni prozore i vrata koji mogu poslužiti kao sjajna blagdanska kulisa. Donosimo vam deset ideja za uređenje malih prostora u blagdansko vrijeme u nadi da ćemo vas inspirirati da se i vi odvažite ove godine na nešto novo i drukčije. I zapamtite, pri uređenju doma potrebno vam je samo vrijeme i inspiracija i tada osjećaj blagdanske topline u domu neće izostati.

Slavica Vijević, specijalizirana za uređenje interijera, smatra da ljudi najčešće griješe kada je riječ o malom prostoru jer gomilaju velike komade namještaja koji dodatno smanjuju prostor.
– Jedna od ideja koju predlažem klijentima jest da jelku objese na strop. To je rješenje originalno, drukčije je i, što je najvažnije, ne zauzima prostor. Drugi trik kojim se često služim jest oslikavanje zidova ili lijepljenje naljepnica – rezultat je odmah vidljiv, a promjena je jednostavna i brza – zaključuje dizajnerica.

Napravite sami ukrase za vrata

Ukrase za dom, koje ćete nalijepiti na zid, prozor ili kuhinjske elemente, možete izraditi i sami. Motivi neka vam budu jednostavni i karakteristični za blagdane koji su nam pred vratima, dakle – kuglice, zvjezdice, snjegovići, borovi... Za takvu “akciju” trebate nabaviti bijeli karton srednje debljine, flomastere sa sjajnim česticama, čvrsto ljepilo. Dakako, ovisno o željama, možete lijepiti šljokice, komadiće stakla, gumbiće... Za one kreativnije izazov bi mogle biti i kombinacije sa suhim voćem, lampicama i živim biljkama, poput borovih grančica. Gotove ukrase možete pričvrstiti po cijelom domu. Ne zaboravite na vrata, čija je površina u pravilu neiskorištena.

Plakat ili crtež štede prostor

Jednobojni zidovi dnevne sobe mogu poslužiti kao odličan canvas. Postavite platno ili veliki bijeli plakat na njega i crtežima dočarajte ugođaj. Ili, ako ste vještiji, na zidu oslikajte drvce i na njega zalijepite lampice... Ovim jednostavnim zahvatom postići ćete blagdanski “štih” i osigurati si komplimente zbog kreativnost svih svojih gostiju. Dobar je trik i u staklenku s kamenčićima i kuglicama ubaciti lampice raznih boja – podižu atmosferu!

Iskoristite stropove

Na stropovima je velika površina, a zapravo su neiskorišteni. Svi oni s manjkom kvadrata ne bih ih trebali ignorirati. U blagdansko vrijeme originalno je učvrstiti lampice za strop i pustiti ih da u slapovima padaju. Osjećat ćete se kao u bajci dok ćete prolaziti kroz svjetleće niti. Smjeliji na strop mogu pričvrstiti i božićno drvce ili okićenu granu. Zahtijeva malo više truda, ali višestruko se isplati.

Samo jednostavno, bez pretjerivanja

Jednostavnost je ključ uređivanja malih prostora. Bijele svijeće na srebrnom podnožju daju elegantnost prostoru. Dakako, odlučite li se za taj stil ukrašavanja, odaberite i stolnjak u istom tonu. Investirajte i u prekrivač za kauč i ukrasne jastučiće u istoj boji. Iznenadit ćete se kako će te jednostavne promijene izmijeniti izgled prostorije. Možete snijegom u spreju ukrasiti i prozore (ali pripazite da grijalica ili radijator ispod prozora zbog topline ne upropaste izgled).

Stolice u blagdanskom ruhu

Ukrasite stolice plastičnim ili kartonskim kuglicama zavezanima za traku. Birajte ih tako da se slažu s ostalim bojama u prostoru. Svečano ruho domu ćete dati obučete li stolice u “košuljice” božićnih uzoraka. U malim prostorima nije pametno kombinirati više od tri boje jer će sve izgledati pretrpano.

Iskoristite i police

Police, kutovi, police za knjige – sve su to odlična mjesta za dekoracije. Ako nemate mjesta za cijelo drvce, postavite jednu granu na policu i ispod nje smjestite darove. Na mjestu gdje je rasvjeta jača, uzmite boje za staklo i obojite žarulje ili postavite nekoliko blagdanskih ukrasa.

Svijeće su ključne za ugođaj

Nabavite male staklenke ili iskoristite čaše. Oslikajte ih sprejom koji ostavlja dojam snijega, u njih stavite lučice i postavite ih po cijelom interijeru... Dobit ćete instantnu blagdansku atmosferu. Posebno romantično izgledat će ove “instalacije” u kupaonici kada ugasite ostale izvore svjetlosti. Dobar trik za blagdansku atmosferu u malim prostorima jest i lijepljenje fluorescentnih naljepnica koje također svijetle u mraku... Zvjezdano nebo na stropu idealna je kulisa za blagdansko uređenje.

Nacrtajte drvce na podu!

Imate li mališane i, naravno, skučen prostor, predložite im da perivim bojama nacrtaju drvce na podu. Kada se boja osuši, moći ćete se nesmetano kretati, a imat ćete i zanimljivu blagdansku dekoraciju. Nakon blagdana bez problema ćete oprati crteže, a u tome vam mogu pomoći i vaši mališani. Uglavnom, pri ovakvom načinu ukrašavanja zabava je zajamčena za cijelu obitelj...

Iskoristite nevidljiva mjesta

Ako se borite s manjkom prostora, razmislite koji su vam dijelovi doma potpuno neiskorišteni, poput već spomenutih vrata ili stepenica. Oni su izvrsna kulisa za postavljanje ukrasnih mašni, girlandi, slapova lampica... Na isti način mogu se iskoristiti i ormarići za cipele ili ormarići koji skrivaju brojila... Originalna je ideja i ukrašavanje ogledala, posebice onog u hodniku... Objesite na njega ukrase i u trenu ćete dobiti božićni duh u svom prostoru.

Igrajte se zavjesama

Zavjese su idealna podloga za vješanje zanimljivih ukrasa, “uradi sam” detalja izrađenih od sušenog voća i jesenskih plodova.... Želite li postići romantičnu atmosferu, pokušajte na zavjese našiti šljokice i li komadiće stakla koji će udahnuti blagdanski duh vašem domu. Oni kreativniji ukrasiti mogu i stolnjake i ubruse... U skučenim prostorima možete na stropu, od zida do zida, razvući uže i uz pomoć kvačica za rublje objesiti kuglice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije