kućanski poslovi

Odčepiti sudoper možete i sami i to uz pomoć sitnica koje sigurno imate kod kuće

čišćenje sudopera
Tinkstock
21.01.2021.
u 07:00

Osim za kuhinjski sudoper, ovi savjeti vrijede i za umivaonik, kadu, WC školjku, ukratko za sve odvode

Sigurno vam se, ne jednom, dogodilo da vam se začepi sudoper. Ako niste vješti u poslu odčepljivanja vjerojatno ste počeli paničariti, no, razloga za paniku nema. Naime, u većini slučajeva odčepiti sudoper je iznenađujuće lako. Dakle, još uvijek nije potrebno zvati profesionalce, barem ne dok ne isprobate ove savjete koje donosimo. Osim za kuhinjski sudoper, ovi savjeti vrijede i za umivaonik, kadu, WC školjku, ukratko za sve odvode.

Foto: Tinkstock

1. Dodajte sodu bikarbonu i ocat

Ovo jeftino rješenje koristi dva sastojka koja vjerojatno imate doma - sodu bikarbonu i ocat. Dodajte par žličica sode bikarbone, a zatim šalicu bijelog octa. Očekujte lagano bubrenje, pustite da djeluje desetak minuta i pustite jaki mlaz. Ako su put vodi blokirale manje nečistoće sada bi put trebao biti prohodan.

čišćenje sudopera
1/10

2. Isprobajte uobičajeni lijek za mamurluk

AlVjerovali ili ne, ali aspirini su izvrsni za blage blokade i neugodne mirise. Spustite par kroz otvor, a zatim ulijte šalicu octa. Pričekajte nekoliko minuta, a zatim pustite jaki mlaz vruće vode. Ako je blokada bila manjih razmjera, aspirni su je trebali ukloniti.

Foto: Tinkstock

3. Ulijte malo deterdženta za pranje

Ovo je još jedna ideja zbog koje će vaš sudoper mirisati slađe. Ubacite dvije žlice deterdženta u odvod, a zatim čajnik kipuće vode. Ovo bi trebalo ukloniti nakupljene masnoć.

4. Umetnite dugu žicu

Ako ništa od gore navedenog nije upalilo posegnite za dugačkom savitljivim žicom. Nemojte biti nasilni. Strpljivo žicom probijte začepljenje.

Foto: pixabay

Iako sva ova pravila vrijede i za kupaonski umivaonik, evo i par stručnih savjeta upravo za umivaonike i odvode kada koji se često začepe kosom. 

Dovoljno je uzeti staru četkicu za zube ili štapić za ražniće (ovisno o širini rešetke odvoda), gurnuti u odvod i vrtiti kako bi se dlake namotale, izvcite i bacite. Ako je potrebno, ponovite više puta dok ne izvučete svu kosu.

Mnogi u ovakoj situaciji misle da će izbjeljivač i kipuća vode pomoći, međutim, ako su dlake uzrok začepljenja ova metoda neće pomoći. Uvijek je bolje koristiti prirodne alternative nego kemikalije.

Komentara 1

ZS
zspanco
08:22 21.01.2021.

Savjeti za idiote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije