Mala škola uređenja

Novi život starog i zaboravljenog namještaja uz minimalna ulaganja

Foto: Tinkstock
1/5
26.03.2019.
u 10:39

Kako u samo par poteza kistom osvježiti životni prostor otkriva Ankica Juričević

Današnje potrošačko društvo nameće neprestano kupovanje svega i svačega, pa su tako mnogi spremni olako se riješiti starog namještaja i kupiti novi. Moj cilj u ovoj temi danas je pomoći vam da prepoznate kvalitetan stari namještaj koji uz malo truda može dati još puno od sebe.

Također mi je želja uputiti vas na koji način možete postići da određeni komad namještaja ponovo zabljesne u novom ruhu. Bez obzira na to nalazi li se neki komad namještaja negdje na tavanu ili u podrumu, ili je možda još uvijek u funkciji važno je prepoznati njegov potencijal i imati viziju onoga što od njega u konačnici može biti.

Zdravo drvo je ključno

Prije početka bilo kakvih radova potrebno je provjeriti u kakvom stanju je namještaj, da nije slučajno nastradao od vlage ili od crva i isplati li se uopće preuređivati ga. Ako ste se uvjerili da je drvo zdravo oboružajte se idejama, pripremite potrebiti alat i boju i krenite u akciju.

Prvo što bi trebali napraviti je dobro očistiti drvo od dugogodišnje nakupine ljepljive prljavštine. To ćete najbolje napraviti uz pomoć sredstva za čišćenje drva koje se može naći u specijaliziranim trgovinama.

Foto: Tinkstock

Nakon detaljnog čišćenja uzmite brusni papir grublje strukture ili električnu brusilicu te dobro prebrusite staru boju i lak. Nije potrebno skidati svu boju nego samo završni sloj. Sve nepravilnosti i rupice koje se nalaze na drvu popunite nivelir masom za drvo ili specijalnim kitom namijenjenim upravo za to. Kad kit postane tvrd prebrusite ga da se stopi s cjelinom drva i dobro očistite namještaj krpom koja ne ostavlja dlačice.

Nakon što ste kvalitetno pripremili drvo za bojenje i odlučili se za nijansu boje koja će u potpunosti promijeniti izgled vašeg sad već novog komada namještaja počnite s bojenjem. Temeljnu boju nije nužno nanositi, ali ako vam se ne žuri s obnovom i ako želite da površina bude zaista glatka i lijepa onda nanesite temeljnu boju.

Foto: Tinkstock

Kad je sve dobro suho ponovo prebrusite neravnine nastale nanošenjem temeljne boje. Još jednom dobro očistite sve tragove brušenja i započnite s nanošenjem završnog laka ili boje.

U pravilu završni lak se nanosi u dva sloja, a ponekad ako je to potrebno čak i u tri. Boju nanosite ravnomjernim potezima kista ili valjka i to uvijek u istom smijeru. Za veće površine koristite valjak, a kuteve i rubove bojite kistom. Poslije svakog nanošenja sloja boje pustite da se sve dobro posuši i uvijek dobro pregledajte jesu li se negdje stvorili tragovi curenja boje koje je je potrebno prebrusiti.

1/5

Budite dobar primjer

Bojite li komodu s ladicama, ladice izvucite van. Očistite ih i prebrusite, te dok su vani uredite im i obojite fronte. Ne preporučam bojenje unutrašnjosti ladica jer boja može uzrokovati ljepljivost i otežano klizanje prilikom otvaranja i zatvaranja. Kad ste gotovi s uređenjem konačni dojam ugodno će vas iznenaditi i bit ćete ponosni na svoj rad. Vaš novouređeni komad namještaja potaknut će i vaše prijatelje da se i oni pozabave nečim sličnim     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije