VETERANI DIZAJNA

Nova 'mramorna priča' poznate arhitektice Zahe Hadid

zaha hadid milano tjedan namještaja
Foto: zaha-hadid.com
1/13
23.04.2015.
u 11:00

Zaha Hadid na Milanskom je sajmu dizajna predstavila kolekciju predmeta od mramora - Tau vazu i Quad stol koje je kreirala za tvrtku CITCO

Zaha Hadid, poznata britanska arhitektica i produkt dizajnerica iračkog podrijetla, jedina žena dobitnica prestižne Pritzkerove nagrade za arhitekturu, i ove godine izlaže na Milanskom tjednu dizajna. Tako se nastavila njezina prošlogodišnja 'mramorna priča' za tvrtku CITCO koja nudi proizvode od kamena.

Nakon Teta mramornih polica i stola Luna Zaha Hadid ove godine je osmislila neke komade produkt dizajna od više vrsta mramora - Tau vazu i Quad stol. Ovaj puta radovi su umjesto bijeloga i crnoga mramora oblikovani od sivoga, i to u njegovim različitim nijansama.

Foto: zaha-hadid.com

Svaki od ovih radova je oblikovan pomoću računala i numerički upravljane glodalice, koja kleše komade od čvrstog bloka prema digitalnom modelu koji je izradio kompjuter. Tau vaze, koje svojim oblicima podjsećaju na cvijeće dostupne su u pet veličina i modela. Kod ovih vaza zadivljuje to što su istovremeno krhke i nježne poput cvjetnih latica zbog svojih nabora ali i čvrste i hladne s obzirom na materijal od kojeg su rađene.

Foto: zaha-hadid.com

Quad mramorni stolovi također su dostupni u pet veličina, te nude dojam da su napravljeni od nekog drugog materijala, a ne mramora. Taj dojam stvaju upravo mramorni nabori na površini. Njegova posebnost je što se sastoji od četiri trokutaste mramorna plohe koje se jednim svojim krajem zakrivljuju i postaju nožice.

>>Zaha Hadid predstavila naslonjač koji podsjeća na... ražu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije