Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Nemojte kupovati novi namještaj, već starom dajte novo ruho

Uređujete li svoj dom u modernom stilu, dodatkom barem jednog antiknog komada namještaja (premda on bio i mali) postići ćete toplinu i poseban ugođaj u prostoru
12. kolovoza 2018. u 08:30 0 komentara 4013 prikaza
Foto: H&M Home

Svi smo mi (manje ili više) podložni prilagođavanju modnim trendovima, kako u odijevanju tako i u uređenju svojih domova. Tržište je prezasićeno namještajem ravnih linija namijenjenog minimalističkom uređenju doma pa se mnogi bez puno razmišljanja odlučuju za takav stil uređenja.

 | Autor : Shutterestock Foto: Shutterestock

S druge strane, neki se strogo drže samo stila na koji su navikli cijeli život i ne žele odstupati od njega. No, pravo je umijeće znati naći balans između modernog i klasičnog, modernog i antiknog ili pak miješanjem svih stilova u jednu smislenu, oku ugodnu cjelinu.

Budite otvoreni za promjene pa uz malo mašte i nekoliko savjeta koje danas želim podijeliti s vama uredite svoj dom skladno i originalno. Prilagodite ga svojim potrebama i unesite svoju osobnost hrabro kombinirajući elemente različitih stilova.

 | Autor : Shuterstock Foto: Shuterstock

Mnogi od nas teško se rastajemo od starog namještaja za koji smo emotivno vezani i za koji nas vežu drage uspomene. Vrlo je važno znati takve komade iskoristiti i uklopiti u današnji, moderni stil života. Nažalost, neki opet griješe kupujući kompletan novi namještaj i rješavaju se starih stvari koje imaju potencijala pretvoriti dom u pravo malo umjetničko djelo.

Bez obzira na to radi li se o vrijednim antiknim komadima namještaja ili možda staroj bakinoj škrinji, svaki od tih komada doći će do izražaja kombinirate li ga vješto s ostalim modernim pokućstvom. Zadovoljstvo mi je vidjeti da se i kod nas se sve više mladih ljudi odlučuje za ovakve kombinacije, dok je u inozemstvu (primjerice u Skandinaviji) kombiniranje modernog i antiknog namještaja popularno već odavno.

 | Autor : screenshot Foto: screenshot

Uređujete li svoj dom u modernom stilu, dodatkom barem jednog antiknog komada namještaja (premda on bio i mali) postići ćete toplinu i poseban ugođaj u prostoru koju je teško dobiti na bilo koji drugi način. Ponekad može biti dovoljno u moderan interijer unijeti samo jednu staru lampu, fotelju, stolac ili ogledalo da bi “podigli” prostor. Stari namještaj bogat je i pun različitih ukrasnih detalja (intarzije na komodama, bogato izrađene ručkice, izrezbareno drvo, raskošna dekorativna tkanina na foteljama i stolcima) te je kao takav dominantan u interijeru. Stoga trebate paziti i ne pretjerivati s njim kako ne biste zagušili i opteretili prostor.

 | Autor : Shuterstock Foto: Shuterstock

Rustikalno uređen dom ponekad može djelovati teško i sumorno. Tu težinu razbit ćemo dodamo li mu po koji komad modernog namještaja. Pri tome opet moramo biti pažljivi. Da biste bili sigurni u to što radite, u ovakvim slučajevima, ponekad je poželjno konzultirati se sa stručnjacima. Uvijek je važno paziti da se zadrži vizualna prozračnost i lakoća u prostoru.

Potrebno je znati uskladiti sve dekorativne elemente, boje, materijale i namještaj te tako postići sklad i ravnotežu u domu koji će biti odraz vas samih. Neka to bude mjesto gdje ćete se osjećati ugodno, opušteno i zadovoljno.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.