Živite zdravo

Ne hodajte po stanu u cipelama, a stare veste koristite za brisanje prašine

eko kuća
Foto: Shutterstock
1/3
02.07.2015.
u 08:30

Poštujte okoliš i koristite manje deterdženata i opasnih kemikalija. I mijenjajte navike!

Prema studiji koje je objavio EU Iaiaq, na našem kontinentu 3 posto svih bolesti može se pripisati onečišćenju unutar kuće! Uzroci bolesti su plijesni, grinje i ugljični monoksid, ali i boje, insekticidi, duhanski dim i kemikalije za čišćenje... Preporuka je što češće koristiti ekološki prihvatljive proizvode, ali i promijeniti neke ustaljene navike. Primjerice, izuvanje cipela! Skinite ih odmah u hodniku jer samo kratka šetnja u cipelama kroz kuhinju ili sobu na pod donosi na stotine bakterija prikupljenih na ulici i različitih drugih nečistoća.

Veliki broj sredstava za čišćenje može zamijeniti bijeli ocat. Njime se odlično dezinficira, skida kamenac, može koristiti umjesto omekšivača za rublje, odlično je sredstvo za čišćenje prozora i naočala. Parket je najbolje prebrisati vlažnom krpom. Ostale vrste podova možete održavati čistim uz mješavinu vruće vode vode i octa te nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca.

Foto: screenshot/facebook

Stare vune veste i najlonke ne bacajte jer su zbog svojih elektrostatičkih svojstava savršene za poliranje podova i odličan su skupljač prašine, paučine ili dlaka! Omotajte ih oko otprašnika i na posao. Važan sastojak u čišćenju je i soda bikarbona. Može se koristiti za pranje svih perivih površina, ali i u perilici, kako bi se poboljšao učinak deterdženta. Tada i deterdženta treba manje.

Foto: screenshot/facebook

Stručnjaci su izračunali kako se prosječna obitelj u Europi baci godišnje 49 funti hrane kojoj je istekao rok upotrebe i potroši 316 eura za sredstva za čišćenje koja su nepotrebna.

>>Ne zaboravite na sobno bilje za vrijeme ljetnih mjeseci

Ključne riječi

Komentara 2

OP
openheimer2
17:45 03.07.2015.

u nečijoj kapi ima više bakterija nego na wc školjki

Avatar maxist
maxist
19:26 03.07.2015.

Mnoge "dugonoge" imaju stan toliko uredan da nije za popiti vode iz čaše a ne potroše ni minute ni kunu na čišćenje.......puno je toga iza zatvorenih vrata......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije